Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sültfokhagyma-krémleves baconnel, sajtchipsszel

Újabb recept a krémlevesek rajongóinak
2018. February 20.

Nagyon szeretem a „semmiből is finomat” típusú ételeket. Higgyétek el, az egyszerűség mögött remek ízek lapulnak, ennek az egyszerű fokhagymakrémlevesnek például az a titka, hogy sütőben, egészben sült fokhagymából készült. A feltét már csak ráadás, némi kruton is elegendő persze a tálaláshoz.

Hozzávalók

4 személyre
  • A leveshez:
  • 2 egész fej fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 dl zöldségalaplé
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 nagy csipet őrölt csili
  • 3 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 2 dl cukrozatlan habtejszín vagy főzőkrém
  • A feltéthez:
  • 8 dkg parmezán
  • kevés olaj
  • 8 dkg kockázott bacon
  • 2 ág kakukkfű
  • kenyér
  • snidling

Elkészítés

Az egész fej fokhagymákat keresztben kettévágjuk, locsolunk rájuk némi olívaolajat, majd sütőtálba tesszük. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt puhára sütjük. Vigyázzunk, kissé barnuljon a fokhagyma, de ne égjen meg! Ha szükséges, takarjuk le alufóliával.

Miután a fokhagyma kissé kihűlt, a puha gerezdeket egyszerűen kinyomjuk (vagy kiskanállal kikanalazzuk) a héjból.

Egy nagyobb lábasban kevés olajat hevítünk, majd a megtisztított, felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk rajta. Hozzáadjuk a sült fokhagymahúst, felöntjük az alaplével, sóval, borssal és csilivel ízesítjük. Felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a vöröshagyma teljesen megpuhul. Ekkor botmixerrel krémesre törjük.

A keményítőt kevés hideg vízzel simára keverjük. A tejszínhez kevés levest adunk, kikeverjük (a főzőkrém mehet közvetlenül a levesbe), majd a keményítős és a tejszínes folyadékot is a leveshez csorgatjuk. Összeforraljuk.

Amíg fő a leves, elkészítjük a feltéteket. A parmezánt kis lyukú reszelőn lereszeljük, és sütőpapírral leterített sütőlemezre 8 kis halmot teszünk a sajtból. (Hagyjunk helyet közöttük, terülni fognak.) 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt aranyszínűre sütjük a chipszeket.

A bacont egy kevés olajon átsütjük, a kakukkfű lecsipkedett leveleivel ízesítjük. A kenyeret felkockázzuk, és egy kevés olajon szintén átsütjük.

A kész levest forrón tálaljuk, megszórjuk baconnel, kenyérkockákkal, snidlinggel és sajtchipsszel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sörös csülök házi napraforgós bucikkal

Sörös csülök házi napraforgós bucikkal

Van úgy, hogy nem kell túlbonyolítani a dolgokat, egyetértetek? És van úgy is, hogy jól esik házilag készíteni a friss, saját ízlésünk szerinti lisztekből gyúrt, magvakkal dúsított bucikat. Ez a recept pont erről szól!
Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

A kukorica nem teljesen autentikus bele, de nálunk mindenki szereti, ahogy édeskés íze kiegészíti az étel csípős karakterét. Tálalhatjátok kenyérrel is, én ezúttal tortillachipszet kínáltam mellé.

Napi ajánlatunk

Top videók