Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sült paprikás paradicsom leves kecskesajt galuskával

Biztosan nem ismerted, de imádni fogod.
2018. October 1.

Biztosan írtam már, de most megismétlem: nem szeretem a címkéket. Ez a konyhában leginkább azt jelenti, hogy nagyon nehezen rakom össze magamban például azt, ha valaki azt mondja nekem, főzz már valami vegetáriánus ételt. Ilyenkor – és ez biztos személyiségfüggő – csak azt látom, hogy mit nem lehet használni az ételben, és egyszerűen nem jut eszembe semmi. Pedig ha végignézem az Ízes Életen található receptjeimet, akkor több benne a vegetáriánus, mint a húsos!

Vagyis leginkább hús nélkül alkotok a konyhában, legyen szó akár előételről, főételről vagy desszertről. És ha valaki megkérdezi, mi a kedvenc vega ételem (megint a címke), akkor miután felráztam magam a lefagyásból, azt tudom válaszolni, hogy a zöldségkrém levesek. Van egy megmagyarázhatatlan vonzalmam a krémlevesek iránt, talán, mert olyan… krémesek.

A következő leves nem csak krémes, hanem a levesbetéttől izgalmas is. Sült paprikás paradicsom leves kecskesajt galuskákkal – egyszerűen isteni, és pont szezonba vág.

Hozzávalók

  • A leveshez:
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 nagyobb kápia, vagy piros kaliforniai paprika
  • 4 nagyobb paradicsom felkockázva
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • csipet cukor
  • 1,5 l zöldség alaplé
  • só, bors
  • 1 dl tejszín
  • A galuskához:
  • 25 dkg kecskesajt
  • 4 ek liszt
  • 1 ek zsemlemorzsa
  • só, bors
  • 1 tojás
  • 2 ek apróra vágott snidling

Elkészítés

A galuskákat akár egy nappal előbb is elkészítheted: forralj sós vizet egy lábosban. Egy robotgépben minden hozzávalót keverj össze (ezt természetesen kézzel is megteheted), majd vagy vizes kézzel, vagy két kanállal formálj belőle galuskákat. Főzd 1 percig, majd szedd jeges vízbe. Felhasználásig hűtőben tárold egy kevés olajjal összekeverve.

A leveshez melegítsd elő a grillt a sütőben. Vágd félbe a hagymát és hámozd meg, majd vágd félbe a paprikákat és a paradicsomokat is, a paprika szárát, magjait dobd ki. Rendezd egy tepsire az összes zöldséget vágott felükkel lefelé, a fokhagymát pedig a héjában. Az egészet locsolgasd meg olíva olajjal, meg sóval, borssal, majd told a grill alá kb. 25 percre, vagy amíg megszenesedik a bőre.

Ekkor csipesszel tedd a paprikákat egy tálba és takard le műanyag fóliával, hogy gőzölődjenek, a többi zöldséget pedig hagyd kezelhető hőmérsékletűre hűlni. Ha már le tudod húzni  paprika bőrét akkor a többi zöldség is jó. A fokhagymát nyomd ki a héjából, húzd le a paradicsom és a paprika héját, majd mindent dobj turmixba, és öntsd fel kb ½ l alaplével. Turmixold össze, majd öntsd lábosba és öntsd fel a maradék alaplével. Forrald fel, sózd, borsozd, majd  add hozzá a galuskákat, ha melegíteni kell, és alacsony lángon melegítsd 2-3 percig. A tűzről lehúzva add a leveshez a tejszín és keverd el.

Friss bazsalikommal tálald.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Füge salátában

Füge salátában

Kétféle sajt és sok zöldség megy a füge mellé.
Sült paradicsom tükörtojással

Sült paradicsom tükörtojással

Még mindig tart a paradicsomszezon!
Luxy linguine

Luxy linguine

Sára titka: tengeri herkenytűket tésztával tálaljuk. Így talán jobban megbarátkozik a gyerkőc a rákocskákkal.

Napi ajánlatunk

Top videók