Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sörös csülök házi napraforgós bucikkal

Van úgy, hogy nem kell túlbonyolítani a dolgokat, egyetértetek? És van úgy is, hogy jól esik házilag készíteni a friss, saját ízlésünk szerinti lisztekből gyúrt, magvakkal dúsított bucikat. Ez a recept pont erről szól!
2018. February 15.

Hozzávalók

4 személyre
  • 1,5 kg csontos hátsó csülök
  • olaj
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 fej fokhagyma
  • 0,5 l barna sör
  • A bucikhoz (4-6 darabhoz):
  • 20 dkg búzaliszt (fehér)
  • 15 dkg tönköly búzaliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
  • 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)
  • 10 dkg félzsíros túró
  • 1 csapott teáskanál só
  • 5 dkg napraforgómag
  • kb. 3 dl langyos víz

Elkészítés

A csülköt alaposan bekenjük az olajjal, melyben előzőleg elkevertünk sót és borsot. Kisebb méretű, magas falú sütőedénybe tesszük, lefóliázzuk, és legalább pár órára hűtőbe tesszük.

Az egész fej fokhagymát kettévágjuk, a sütőedénybe tesszük, majd felöntjük a sörrel. Letakarjuk alufóliával, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük két órára. Ezután levesszük az alufóliát, és a csülköt gyakran meglocsolgatva a sörrel, ropogósra sütjük.

Közben elkészítjük a bucikat. A liszteket összevegyítjük, hozzáadjuk az élesztőt, a villával összetört túrót, a sót és a napraforgómagot. A víz fokozatos adagolásával rugalmas tésztává gyúrjuk. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd tetszés szerint 4-6 bucit formázunk belőle. Sütőlemezre tesszük, még 1/4 órát kelesztjük.

A bucik tetejét átkenjük vízzel, majd 190 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. (A sütő aljába érdemes egy vízzel teli hőálló tálat tenni, és így felmelegíteni a kívánt hőfokra.)

A csülökkel tálaljuk a frissen sült bucikat, tormával, zöldségekkel köríthetjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!