Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Olcsó, mégis ünnepi: Sörben párolt marhaszegy

Ez a fogás a szombaton kezdődő Hanukára készül
2016. december 23.

Miért éppen marhaszegy? És tényleg, miért? A zsidóság előszeretettel készít hosszan sült marhaszegyet bármilyen ünnepre, és ez a Hanukánál sincs másképp. Az olajban sült ételekkel emlékezünk a csodára, amely az egy napra elegendő szentelt olajból nyolc napig égő lángot varázsolt, és ezzel jutott idő új szentelt olaj sajtolására, hogy a felszabadított Jeruzsálem szentélyében éghessen a láng, az örök lámpás, a menóra. Ezért gyújtunk minden nap, nyolc napon keresztül egy újabb gyertyát a kis szolgaláng segítségével, majd ülünk le beszélgetni, és kedveskedünk kis ajándékokkal a gyerekeknek, így is őrizve a makkabeus hősök emlékét.

Persze nem minden napra kell sokfogásos vacsorát felszolgálni, éppen elég ha mondjuk Hanuka egyik péntekre eső estéjén van a nagy nap, amely egyébként is a Sábát bejövetele, így önmagában is egy heti ünnep. És bár erre az ünnepre természetesen leginkább az olajban sült ételek készítése és felszolgálása a jellemző, főételként sokszor előfordul valamilyen hús is, ami természetesen nem sertés.

A szegyben sok pozitívumot lehet találni, az egyik rögtön az, hogy olcsó. Na ez most nem a tipikus zsidó vicc,  inkább arról van szó, hogy az asszimilálódott, szegényebb családok körében nyilván az olcsó húsokat favorizálták, a szegy ráadásul önmagában is ízletes. Emellett pedig remekül szívja magába a vele együtt főzött alapanyagok ízét, legyen az bor, vagy éppen a zöldségek.

Úgyhogy ezt a receptet úgy raktam össze, hogy a szegy mellett tudjon brillírozni azért más is, pl. a gomba, és a sör is. A trükk csak annyi, hogy Magyarországon a szegyet csontosan lehet kapni, de sebaj, a csontból kitűnő levest lehet főzni, tedd félre.

Hozzávalók

  • 1 ½ - 2 kg marhaszegy (csak a hús)
  • 5 dl barnasör
  • 1 csomó répa
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 szál angol zeller
  • 1 ek szárított kakukkfű vagy kb 8 szál friss
  • 1 zselés marhaalaplé
  • víz, ha szükséges
  • ½ kg csiperke
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 1 -1 ½ ek kukoricakeményítő

Elkészítés

A répát, a hagymát és a zellert tisztítsd meg majd karikázd fel. A hús mindkét oldalát sózd, borsozd, majd egy vastagfalú edényben forró olajon pirítsd körbe (akár kissé szenesre is). Tedd félre, majd jöhetnek a zöldségek: ugyanabban az edényben pár perc alatt párold üvegesre a hagymát, dobd rá a répát, a zellert és a kakukkfüvet, sózd, borsozd, majd magas lángon pár percig pirítsd. Öntsd fel a sörrel, dobd bele a zselés alaplevet, helyezd rá a húst, és önts hozzá vizet ha szükséges, úgy, hogy kb. a hús feléig érjen (ha a sör már önmagában odáig ér, akkor hagyd ki a vizet). Melegítsd elő a sütőt 150 ºC-ra, és közben hagyd, hogy felforrjon a sör. Fedd le az edényt, és tedd a sütőbe legalább négy-öt órára, közben egyszer-kétszer fordítsd meg. Az utolsó fél órában tedd hozzá a félbe-negyedbe vágott gombákat is. Ennyi idő elteltével már biztosan omlósan puhára sül/fő. Ezután így is tálalhatod, ahogy van, de én ennyi pihenés után azért vállalok még egy lépést. A húst félreteszem, az egészet leszűröm, és a léhez adok kb. 1 ½ evőkanálnyi kukoricakeményítőt, vagy többet, ha sűrűbbre szeretném, és csak addig hagyom a tűzön amíg besűrűsödik. Ezután ezzel öntöm le a húst és a köré rendezett zöldségeket, és mellé is tálalok egy külön csészében szószt.

marhaszegy2

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csillogjon a karácsony – csillagkenyér recepttel

Csillogjon a karácsony – csillagkenyér recepttel

A tészta alkalmas arra, hogy édesen, és sósan is el lehessen készíteni ezt a kenyeret.
Ehető ajándék az utolsó pillanatban is, ami mindig beválik: karácsonyi fűszervaj

Ehető ajándék az utolsó pillanatban is, ami mindig beválik: karácsonyi fűszervaj

Mert van az a pánikhelyzet, amikor ajándékoznál valami házi készítésűt, de már nincs elég idő..
Egészséges desszert Karácsonyra? Chia magos kókuszos kosárkák

Egészséges desszert Karácsonyra? Chia magos kókuszos kosárkák

Igazán csinos, és kis adagos bűnözés ez. Ráadásul sütés közben tetten értem a legcukibb tolvajt... :)

Napi ajánlatunk

Top videók