Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Sonkás-sajtos háromszögek

2018. February 1.

Vagy nevezhetjük hajtoványnak is, legalábbis nekem ez a név rémlik gyerekkoromból. Lényeg a lényeg, hívhatjuk bárhogy, az isteni, sós kelt falatka az a műfaj, ami sosem megy ki a divatból. Reggelire, uzsonnára, sörözés-borozás mellé vagy csak úgy… Bármikor jöhet!

Hozzávalók

14 darabhoz
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss, felfuttatva)
  • 1 teáskanál só
  • 1 tojás
  • 2,5 dl langyos tej
  • 0,5 dl semleges ízű olaj
  • A töltelékhez:
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevés só
  • 20 dkg sonka
  • 20+5 dkg trappista sajt
  • 1 kis tojás a kenéshez
  • A mártogatóshoz:
  • 30 dkg tejszínes krémsajt
  • 4 evőkanál mustár
  • 4 evőkanál majonéz
  • 2 szál újhagyma
  • kevés só
  • 3-4 evőkanál tejföl

Elkészítés

A lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót, az elhabart tojást, a tejet és az olajat. Gyúrni kezdjük, amennyiben túl kemény a tészta, még egy egészen kevés tejet adhatunk hozzá. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 2 mm vékony téglalappá nyújtjuk. A vajat megolvasztjuk, összekeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával és egy kevés sóval. Egyenletesen megkenjük vele a tészta felületét.

A sonkát vékonyan felcsíkozzuk, a sajtot lereszeljük. Megszórjuk a tésztát a sonkacsíkokkal és 20 dkg-nyi reszelt sajttal. A hosszabbik oldalától kezdve szorosan feltekerjük, majd a tekercset háromszögekre vágjuk.

A háromszögeket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és még 20 percet kelesztjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Az ismét megkelt péksütemények tetejét megkenjük az elhabart tojással, és megszórjuk a félretett sajttal. Sütőbe toljuk, és kb. 20-22 perc alatt készre sütjük.

Ezek a péksütik önmagukban is nagyon finomak, de egy mártogatós még ellenállhatatlanabbá teszi őket. Ehhez a krémsajtot kikeverjük a mustárral, a majonézzel, a felaprított újhagymával és egy kevés sóval. Annyi tejfölt adunk hozzá, amennyitől mártogatós sűrűségű lesz. A háromszögek mellé tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Már a farsangra gyúrva, itt a jalebi

Már a farsangra gyúrva, itt a jalebi

Nem csak finom, hanem annyira mókás külsejű is, hogy biztosan a farsangi bulik sztárja lesz!
Szénhidrátszegény jambalaya füstölt tofuval

Szénhidrátszegény jambalaya füstölt tofuval

A cajun konyha egyik legnépszerűbb étele a jambalaya. Ahány ház, annyi szokás, szokták mondani, ezért úgy gondoltam, az én alaposan újragondolt verzióm is belefér. Az erős, karakteres fűszerezést meghagytam, azonban kivételesen a szénhidrátszegénység volt a cél, ezért a belefőzött rizst füstölt tofuval helyettesítettem.
Kínai desszert vacsora után: ötfűszeres almafánk

Kínai desszert vacsora után: ötfűszeres almafánk

Isteni finom csak fahéjjal ízesítve, de még különlegesebb, ha kínai ötfűszerrel dobjátok fel a hagyományos almafánkot. Ez a fűszerkeverék az egy rész fahéj mellett egy-egy rész csillagánizst, édesköménymagot, szecsuáni borsot és szegfűszeget tartalmaz, igazi fűszeres, téli íz.

Napi ajánlatunk

Top videók