Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Shakshuka

A Közel-Kelet híres lecsója.
2018. May 23.

A Közel-Kelet híres „lecsójának” nincsen kőbe vésett receptje. Több zöldséggel készül, mint a nálunk ismert lecsó, a tetejére pedig tojásokat ütünk, amiket éppen csak hagyunk megszilárdulni. Akkor a legfinomabb, ha még krémes, és fogyasztáskor összekeveritek a paradicsomos zöldségekkel. Készíthetitek egy nagy vagy több egyszemélyes serpenyőben. Bár Izraelben előszeretettel fogyasztják reggelire, ebben a receptben nagyobb, főétkezésnyi adagokra írtam a hozzávalókat. Ha a nap első étkezésének szánjátok, egyszerűen felezzétek le a mennyiségeket!

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb, zsenge padlizsán
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 80 dkg hámozott, aprított paradicsom
  • só, őrölt fekete bors
  • harissa paszta (vagy egy kis csilipaprika vagy őrölt csili)
  • 8 tojás
  • aprított snidling a tálaláshoz

Elkészítés

A serpenyő(k)ben felhevítjük az olívaolajat, majd a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát párolni kezdjük rajta.

A padlizsánt megmossuk, felkockázzuk (ha nem zsenge példányból készítjük, érdemes leszeletelve 20 percre besózni, majd jól leöblíteni, hogy kiengedje keserű levét), a hagymára tesszük. A kaliforniai paprikákat szintén megmossuk, felkockázzuk, majd mehet ez is a serpenyőbe. Együtt összepároljuk.

Hozzáadjuk az aprított paradicsomot, összekeverjük, közben sózzuk, borsozzuk. Ha szeretjük a csípőset, ízlés szerint adhatunk hozzá harissa pasztát vagy csilit, de ez el is maradhat. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

A tojásokat egyesével, óvatosan felütjük. A paradicsomos raguba mélyedéseket készítünk, belecsúsztatjuk a tojásokat, majd lefedjük. Addig főzzük, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad. Aprított snidlinggel megszórva tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Humusz, a közel-keleti mártogatós

Humusz, a közel-keleti mártogatós

Az arab világ egyik legismertebb és legkedveltebb mártogatósát ma ünnepeljük.
Sonkával és bébispenóttal töltött rántott sajt tavaszi bulgursalátával

Sonkával és bébispenóttal töltött rántott sajt tavaszi bulgursalátával

Hogy ne legyen unalmas, ne csak rántsd, hanem töltsd is meg!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!