Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Serinakaker, a norvég karácsonyi keksz

Autentikus hangulat északról
2017. December 23.

Hozzávalók

  • 500 g liszt (átszitálva)
  • ½ tk. sütőpor
  • 300 g puha vaj
  • 250 g cukor
  • 2 közepes tojás (enyhén felverve)
  • 1 tk. vaníliás cukor
  • 1 tojásfehérje (a sütik kenéséhez)
  • cukor, vagy apróra vágott mandula a szóráshoz

Elkészítés

Morzsoljuk homokos állagúvá a lisztet, a sütőport, és a vajat egy tálban, majd dolgozzuk hozzá a cukrot az ujjainkkal. Végül adjuk hozzá a tojást és a vaníliás cukrot, formáljunk a tésztából egy nagy gömböt. Fedjük le műanyag fóliával, tegyük hűtőbe egész estére.

Mielőtt kisütjük a sütiket, hagyjuk felengedni a tésztát, különben lehetetlen lesz vele dolgozni. Csípjünk ki kisebb darabkákat a tésztából, görgessük azokat 2,5-3 cm-es gömbökké. Ha minden gömböcske kész, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, nyomkodjuk bele az ujjunkat, kis mélyedést kialakítva. Kenjük meg a tetejüket fehérjével, szórjunk a mélyedésekbe cukorkát, mandulát.

Süssük a sütiket 175°C-on 16 percig, míg aranybarnák lesznek, hagyjuk rácsos felületen hűlni, mielőtt tálaljuk. Egy csésze kávé, vagy forró kakaó mellé ideális uzsonna ez a norvég finomság.

forrás: Food 52

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karácsonyi forró csokoládé Serpenyővirtuóz konyhájából

Karácsonyi forró csokoládé Serpenyővirtuóz konyhájából

Az USA-ban a forró csokinak is van ünnepnapja
Karácsonyi céklás-csokoládés süti

Karácsonyi céklás-csokoládés süti

 Íme egy karácsonyi desszertem, ami a sok hozzávaló ellenére, nagyon könnyen, pillanatok alatt elkészíthető. Miközben sül a desszertünk, a sütőből kiáramló illatoknak köszönhetően a karácsonyi hangulat garantált.

Napi ajánlatunk

Top videók