Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Savanyított lila hagyma

Ezerféle módon fűszerezehető alaprecept.
2018. July 12.

A nyár a savanyítás ideje, ilyenkor szoktuk eltenni a friss paprikát, paradicsomot, vagy akár együtt, lecsónak, ebben az időszakban készülnek a kovászos uborkáink, és a legtöbb szezonális gyümölcsből, zöldségből is ilyenkor készül befőtt vagy savanyúság. Hagymáról azonban keveset hallunk, mert az ugye mindig van, és nem is nagyon kell tartósítani. Én viszont azért szeretem nyáron elkészíteni ezt a savanyúságot, mert a savanyított lilahagyma tökéletesen megy a grillezett húsokhoz – ezeket viszont ilyenkor esszük. A recept nem is lehetne egyszerűbb, az érdekesség inkább az ízesítésben rejlik. Az alapreceptet megadom, innentől pedg tehetsz bele rozmaringot, kakukkfüvet, mustármagot, más zöldfűszert, egyszerűen csak szemes borsot, vagy sáfrányt, görögszénát, köményt, hadd ne soroljam fel a világ összes fűszerét…

Hozzávalók

  • 3 kisebb, vagy 2 nagyobb lila hagyma
  • 2 ½ dl ételecet (1%-os)
  • 1 ek só
  • 2 ek cukor
  • ízesítők

Elkészítés

A lila hagymát hámozd meg, és ízlés szerint hagyd egészben vagy vágd félbe. Gyaluld vékonyra, vagy késsel szeleteld fel. Közben forrald össze az ecetet a sóval és a cukorral, és ahogy felforr, zárd is el.

Ha fűszereket használsz, már a melegítésnél add hozzá, a friss zöldfűszereket elég, ha csak a hagymával együtt teszed az üvegbe. A hagymát tömködd bele egy kisebb befőttes üvegbe, a zöldfűszereket dugdosd közé, majd az egészet öntsd nyakon a forró ecetes keverékkel úgy, hogy elfedje.

Zárd le, és hagyd kihűlni,  és sötét, hűvös helyen tárold, vagy felbontás után a hűtőben.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Nyári polenta

Nyári polenta

Sárát megihlették a friss, lédús paradicsomok és elhozott nekünk egy könnyen elkészíthető polentát.
Piña Colada nap fagyival

Piña Colada nap fagyival

Majdnem panna cotta lett belőle, de inkább házi fagyi.
Grillcsirkét a napra

Grillcsirkét a napra

A csirkehús és a saláta sosem rossz páros.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!