Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Este készül, és gyümölcsös, ropogós reggeli lesz belőle, mi az?

Horvát Sára szezonális, gyerekbarát - és akár cukormentes - receptje következik
2017. augusztus 14.

Nekem mindegy, hogy sárga-, vagy kajszibaracknak nevezzük, alig vártam a július végét, augusztus elejét, amikor végre valahára tutira beérik ez a gyümölcs. Tonnaszámra fogy itthon, a gyerekeknek nagyjából mindegy, csak gyümölcs legyen, a férj imádja, hogy nem szőrős a héja, én meg csak úgy imádom, A belőle készült, savanykást lekvárt is, de ez itt most egy egészen más témájú írás.

Történt ugyanis évekkel ezelőtt, amikor még csak egy (fiú) gyermekünk volt, hogy elindultunk a közös sütés főzés útján. Ez a recept azért is bír nagy jelentőséggel, mert ez volt az első, amiben két és fél évesként gyakorlatilag végig segített, kanalazott, kevert, tépett; és láss csodát, a májusi születésű, kicsit több mint két éves kislányomnak is épp most, az emellett a cikk mellett fotozótt alkotás volt az első ilyen receptje. Már már hagyomány. Azért is van ez így, mert annyira egyszerű elkészíteni, és még akkor is, ha sütő kell hozzá (nyáron sütő = fúúúj), este készül, és reggeli lesz belőle, úgyhogy nem megterhelő, csak nehéz kivárni, ezért este is meg lehet kóstólni. Nyilván.

A barackot tépni kell, a történetben nem szerepel kés, csak mérőkanalak és a keverőkanál. A legveszélyesebb pont a vaj olvasztás, no meg a sütőbe helyezés: ezt azért nem adom a gyerekek kezébe. Egyébként minden mást igen. Szezonális, gyerekbarát, tökéletes reggeli, mi kell még? (Cukor nélkül is készítettem már: a barackhoz minimális sztíviát, a ropogós részhez eritritet használtam, és úgy is ropogott.)

FullSizeRender (1)

 

Hozzávalók

  • A barackhoz:
  • ½ kg kajszibarack
  • 1 ek liszt
  • 3 ek nyers nádcukor
  • egy csipet firssen reszelt szerecsendió
  • A ropogóshoz:
  • 4 ek olvasztott vaj (kb. 6 dkg)
  • 6 ek nyers nádcukor (a sima is jó, de ez jobban roppan)
  • 8 ek zabpehely
  • 8 ek liszt, vagy fele-fele teljeskiőrlésű és finom keveréke
  • csipet só
  • 2 ek szeletelt mandula (most épp csak fenyőmagom volt, és az is isteni)

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. A barackot kézzel válaszd szét vedd ki a magját, majd a feleket tépd félbe, vagyis negyedeket szórj egy kisebb sütőtálba. Add hozzá a a lisztet és a cukrot, valamint a szerecsendiót, alaposan keverd el, majd tedd félre.

A ropogós részhez olvaszd meg a vajat, majd keverd el benne a cukrot, a sót, a zabpelyhet, a lisztet, és legvégül a mandulát. Ezzel a keverékkel borítsd be a barackot, majd mehet a sütőbe kb. fél órára. Akkor jó, ha a teteje már megbarnult és ropogós. Hagyd kihűlni, majd éjszakára tedd a hűtőbe (természetesen csak azután, hogy mintát vettél belőle). Reggel tálald hidegen egy nagy kanál görög joghurttal. Igazán laktató reggeli, kérdezd a mindig éhes gyerekeimet!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A legjobb nevű szósz: chimichurri

A legjobb nevű szósz: chimichurri

A grillen készülő ételek elengedhetetlen tartozéka
Így készítsünk gyorsan sós karamell öntetet a fagyinkra

Így készítsünk gyorsan sós karamell öntetet a fagyinkra

Mert karamellszósz igenis minden fagyira kell! :)

Napi ajánlatunk

Top videók