Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme egy kényelmes piterecept pitenapra: Sára meggyes pitéje

A mirelit meggyet tulajdonképpen ki sem kell olvasztani, és már használható is. A tészta a szokásos pite tészta, amit én szinte sosem csinálok édesen, vagyis nem adok hozzá cukrot. A sima, jól bevált omlós tészta receptemet megmásfélszerezem, és míg pihentetem, elkészítem a tölteléket.
2018. január 23.

Nem tudom, ki hogy van vele, de a mi családunk savanyúság függő. Úgy is, mint savanyított zöldségek, vagy kovászos uborka, savanyú káposzta, stb, és úgy is, mint citrom, minden ami citromos, sós és édes, leves vagy torta, a lényeg, hogy savanyú legyen. Ezért is áldás a mirelit gyümölcs. Már látom a zavart a szsemetekben, hogy hogy jön a citromhoz a mirelit gyümölcs. Hát úgy, hogy van mirelit meggy, ami szintén savanyú, és lehet belőle meggyes pitét sütni, ami természetesen akkor jó, ha jó savanyú. És mivel 23-a épp a piték napja, muszáj volt aznapra pont ezt a pitét elsütnöm.

A mirelit meggyben mág egy dolog nagyon jó: ki van magozva. Nagyon kényelmes ebben a receptben, mert tulajdonképpen ki sem kell olvasztani, és már használható is. A tészta a szokásos pite tészta, amit én szinte sosem csinálok édesen, vagyis nem adok hozzá cukrot. A sima, jól bevált omlós tészta receptemet megmásfélszerezem, és míg pihentetem, elkészítem a tölteléket.

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 45 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • jeges víz
  • csipet só
  • cukor ízlés szerint
  • A töltelékhez:
  • 60 dkg mirelit meggy
  • 2 ½ ek kukorica keményítő
  • 15 dkg cukor
  • 3 dkg vaj

Elkészítés

A tésztához morzsold el a vajat a liszttel, a sóval és a cukorral, ha használsz, és ha már durva homokszerű a keverék, akkor kanalanként adj hozzá vizet amíg össze nem áll. Gyúrj belőle egy gombócot, kicsit lapítsd ki, csomagold fóliába és tedd a hűtőbe minimum fél órára.

Közben a meggyet forgasd össze a cukorral és a kukoricakeményítővel és hagyd állni 15 percet. Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. Akkor újra forgasd át, tedd félre, és vedd elő a tésztát. Oszd kétfelé: először a 2/3-át nyújtsd ki és simítsd a piteformába. Ebbe öntheted a tölteléket, aminek a tetejére pöttyözd a vajat, ezután nyújtsd ki a maradék tésztát, és fedd be vele a tölteléket. Nyomkodd össze a széleket hogy lezárd, a túllógó tésztát vágd le, és a közepére vágj egy kis lyukat, hogy a gőz elszökhessen.

Süsd 10 percig így, majd tekerd le 180ºC-ra a hőmérsékletet és 40 perc alatt süsd készre. A kihűlt pitét szórd meg porcukorral és tálald. Langyosan is finom ám!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hosszan sült marhahús

Hosszan sült marhahús

Krumplipürével, valami roppanós zöldséggel tálald, és a visszaforralt szósszal.
Biscotti és a téli teázás

Biscotti és a téli teázás

A világ egyik legmandulásabb, legkeményebb kekszére, ami viszont folyadékba mártva egyszerűen szinte olvad, és szó szerint jól csúszik a kávézáshoz, teázáshoz.

Napi ajánlatunk

Top videók