Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A kerti sütögetések húsmentes kedvence: quinoás-babos hamburger

Legközelebb ezt a receptet mindenképpen próbáljátok ki!
2017. July 12.

A nagy nyári sütögetések közepette nekem néha jól esik egy-egy húsmentes étel. Ha még nem próbáltátok a quinoát, érdemes tenni vele egy próbát: gluténmentes, teljes értékű fehérjét tartalmaz, kalóriatartalma pedig alacsony.

Bármelyik bioboltban beszerezhető. A burger pedig isteni finom ízkavalkád a sült hagymával, az avokádókrémmel és nem utolsó sorban a kis babpogácsákkal.

 

Hozzávalók

4 burgerhez
  • A burgerekhez:
  • 5 dkg quinoa
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • pár csipet őrölt koriander
  • fél kávéskanál őrölt csili
  • 20 dkg vörös kidney bab (konzerv)
  • 1 tojás
  • só, őrölt fekete bors
  • kb. 3 dkg zabkorpa
  • 20 dkg (sárga) cukkini
  • 6 ág kakukkfű
  • 1 teáskanál nádcukor
  • 2 nagy fej lila hagyma
  • 1-2 teáskanál szójaszósz
  • 2 avokádó
  • fél lime kifacsart leve
  • 4 hamburgerzsemle
  • salátalevelek
  • A körethez:
  • 60 dkg apró szemű burgonya
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt fekete bors
  • A salsához:
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 15 dkg fekete és zöld olajbogyó vegyesen
  • 5 dkg olajban eltett aszalt paradicsom

Elkészítés

1. A quinoát alaposan átöblítjük, majd bő kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük. A köretet is elkezdjük készíteni: a burgonyákat megmossuk, majd bő vízben félpuhára főzzük. Amikor elkészült, félretesszük hűlni, majd megpucoljuk és felcikkezzük.

babquinoaburger1

2. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olívaolaj negyedét, majd a megtisztított, finomra vágott vörös- és fokhagymát megpároljuk rajta. Ízesítjük korianderrel és csilivel, lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.

3. A babot leszűrjük, késes aprítóba tesszük a párolt hagymákkal, a tojással, a sóval és a borssal együtt, majd pépesre törjük. Hozzáforgatjuk a főtt quinoát, ha szükséges, még fűszerezzük, végül annyi zabkorpát teszünk hozzá, hogy nem túl tömény, de formázható keveréket kapjunk. 12 kis pogácsát formázunk belőle. Serpenyőben, 1 evőkanál olívaolajon, egyszer forgatva átsütjük.

4. A maradék olaj egyik felét egy serpenyőben, másik felét pedig egy kis lábasban felhevítjük. A serpenyőben átsütjük a megmosott, felkarikázott cukkinit. Ízesítjük egy kevés sóval és a kakukkfű lecsipkedett leveleivel. A lábasban karamellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a megtisztított, felkarikázott lila hagymát. Erős lángon, kevergetve puhára sütjük, a végén ízesítjük a szójaszósszal.

5. Befejezzük a köretet: egy nagy serpenyőben felmelegítjük a vajat és az olajat, majd a burgonyacikkeket átsütjük rajta. Közben sózzuk, borsozzuk.

6. Az avokádókat megpucoljuk, villával összetörjük. Ízesítjük a lime levével, borssal és egy kevés sóval. A salsa hozzávalóit felaprítjuk, összekeverjük.

7. A hamburgerzsemléket kettévágjuk, belső oldalukat, forró, zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk. Megtöltjük a megmosott salátával, a babpogácsákkal, a sült hagymával és cukkinivel, valamint az avokádókrémmel, és mellé tálaljuk a pirított burgonyát és a salsát.

 

Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Íme a tökéletes hétvégi ebéd! Serpenyőbe vele!

Íme a tökéletes hétvégi ebéd! Serpenyőbe vele!

Csípős paradicsomos tarja korianderes pirított burgonyával és szezámos uborkasalátával
Ilyen az igazi Spaghetti alla Carbonara

Ilyen az igazi Spaghetti alla Carbonara

Krémes és végtelenül finom, egy tányérka Olaszország!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!