Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Az egyik legfinomabb vendégváró fogás - egy picit újragondolva

Szép, francia, könnyű és finom. Persze, hogy quiche!

A francia eredetű quiche az egyik kedvenc vendégváróm. Langyosan és hidegen is fogyasztható, nagyon mutatós, a töltelék pedig „elnyeli” a hűtőben lapuló maradék zöldségeket. Az eredeti recept tejszínnel készül, ezt most ricottára cseréltem.

 

Hozzávalók

(egy 35*10 cm-es téglalap alakú formához):
  • A tésztához:
  • 18 dkg liszt
  • 10 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 póréhagyma
  • 10 dkg bébispenót
  • só, őrölt fekete bors
  • reszelt szerecsendió
  • 15 dkg ricotta (vagy áttört túró)
  • 3 tojás
  • 1 gömb mozzarella

Elkészítés

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tojást és a sót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem áll össze, egy kevés hideg vizet önthetünk hozzá. A tésztát folpackba csomagoljuk, és 20 percre hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben összemelegítjük az olajat a vajjal, rádobjuk a megtisztított, felkarikázott pórét, és megpároljuk rajta. Mikor már puha, hozzáadjuk a bébispenótot, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, és addig sütjük, amíg a spenótlevelek összeesnek.

A ricottát kikeverjük a tojásokkal, megsózzuk, majd összekeverjük a hagymás spenóttal és a finomra aprított mozzarellával.

A lehűlt tésztát lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. A kivajazott formába tesszük, eligazgatjuk, sütőpapírt borítunk rá, és feltöltjük sütőbabbal. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percet vakon sütjük, majd eltávolítjuk a sütőbabot a sütőpapírral együtt.

A tölteléket az elősütött alapra simítjuk, és további kb. 30 perc alatt készre sütjük. A kész quiche-t 10-15 percet állni hagyjuk, ezt követően már szépen szeletelhető.

poresquiche1

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sütőtökös-körtés quiche

Sütőtökös-körtés quiche

Késő őszi zöldséges-gyümölcsös pite, ha megéheznénk reggeli és ebéd között. De ünnepi vendégvárásra is tökéletes.

Napi ajánlatunk

Csokis-céklás palacsinta

Csokis-céklás palacsinta

Gyömbérkrémmel és málnával
Túrós amerikai palacsinta

Túrós amerikai palacsinta

Nemcsak édes, hanem sós változatban is elkészíthetjük! Csigó Zita receptje

Top videók

Így készítsünk egyszerű, de látványos farsangi álarcot

Két nagyszerű ötlet egy kétperces videóban