Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Az egyik legfinomabb vendégváró fogás - egy picit újragondolva

Szép, francia, könnyű és finom. Persze, hogy quiche!

A francia eredetű quiche az egyik kedvenc vendégváróm. Langyosan és hidegen is fogyasztható, nagyon mutatós, a töltelék pedig „elnyeli” a hűtőben lapuló maradék zöldségeket. Az eredeti recept tejszínnel készül, ezt most ricottára cseréltem.

 

Hozzávalók

(egy 35*10 cm-es téglalap alakú formához):
  • A tésztához:
  • 18 dkg liszt
  • 10 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • A töltelékhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 póréhagyma
  • 10 dkg bébispenót
  • só, őrölt fekete bors
  • reszelt szerecsendió
  • 15 dkg ricotta (vagy áttört túró)
  • 3 tojás
  • 1 gömb mozzarella

Elkészítés

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tojást és a sót, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha nem áll össze, egy kevés hideg vizet önthetünk hozzá. A tésztát folpackba csomagoljuk, és 20 percre hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben összemelegítjük az olajat a vajjal, rádobjuk a megtisztított, felkarikázott pórét, és megpároljuk rajta. Mikor már puha, hozzáadjuk a bébispenótot, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, és addig sütjük, amíg a spenótlevelek összeesnek.

A ricottát kikeverjük a tojásokkal, megsózzuk, majd összekeverjük a hagymás spenóttal és a finomra aprított mozzarellával.

A lehűlt tésztát lisztezett felületen 2 mm vékonyra nyújtjuk. A kivajazott formába tesszük, eligazgatjuk, sütőpapírt borítunk rá, és feltöltjük sütőbabbal. 180 fokra előmelegített sütőben 10 percet vakon sütjük, majd eltávolítjuk a sütőbabot a sütőpapírral együtt.

A tölteléket az elősütött alapra simítjuk, és további kb. 30 perc alatt készre sütjük. A kész quiche-t 10-15 percet állni hagyjuk, ezt követően már szépen szeletelhető.

poresquiche1

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sütőtökös-körtés quiche

Sütőtökös-körtés quiche

Késő őszi zöldséges-gyümölcsös pite, ha megéheznénk reggeli és ebéd között. De ünnepi vendégvárásra is tökéletes.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsgolyó másképp! Sonkába tekerve, nyársra húzva, padlizsánkrémmel és korianderes joghurttal

A szinte unalomig ismételt húsgolyó új értelmet nyer, ha vékony, ízletes sonkába tekerve sütjük át. A mártogatókkal se spóroljunk, nyáron a friss zöldségek és fűszernövények dömpingje jó alkalmat ad arra, hogy akár kétféle krém is készüljön egyszerre.

Üde, nyárias tésztaétel, melyet a citrom frissítő íze tesz igazán ellenállhatatlanná!

Arra az egyre figyeljetek, hogy elkészítéséhez mindenképp kezeletlen héjú citromot használjatok!