Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Póréhagymás burgonyaleves parmezános krutonnal és Sajtos karfiolleves mandulás juhtúróval

2016. October 17.

Hozzávalók

  • Póréhagymaleves:
  • 2 szal póréhagyma (legalább 50 dkg)
  • 50 dkg burgonya
  • 2 gerezd fokhagyama
  • friss kakukkfű
  • 1 liter csirkealaplé
  • 3 szelet toast kenyér
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 5 dkg parmezán
  • 10 dkg vaj
  • só, bors
  • petrezselyem
  • Karfiolleves:
  • 1 fej karfiol
  • 2 dl tejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg juhtúró
  • 10 dkg szeletelt mandula
  • 10 dkg edami sajt
  • 10 dkg vaj
  • ½ fej hagyma

Elkészítés

Póréhagymaleves:

1. Tisztítsuk meg a burgonyát, és kockázzuk fel, a póréhagymát hosszában vágjuk fel, és nézzük meg, nem bújik-e meg benne kosz. Utána vágjuk félfőre.

2. Kevés vajon pároljuk meg, de ne pirítsuk.

3. A kakukkfüvet kössük csokorba, pl. műanyag fóliából sodort „kötéllel”, és dobjuk a hagyma mellé. Ha megpárolódott, öntsük fel alaplével.

4. Készítsük el a levesbetétet. Ehhez a kenyérszeleteket és a szalonnát vágjuk kockákra, és egy kevés olajon kezdjük el pirítani.

5. Ha már kellőképpen ropogós a kenyérkocka, aprítsunk fel egy kevés petrezselymet, és szórjuk rá.

6. Amikor a pórhagyma megpuhult, vegyük ki a kakukkfű ágakat, és turmixoljuk le. Mivel a póréhagyma elég rostos, érdemes a krémesség miatt átszűrni.

7. Tálalás előtt a kenyérkockákra reszeljünk parmezánt, és ezzel szórjuk meg a leves tetejét.

 

Karfiolleves:

1. A vajat tegyük a lábasba, és pároljuk meg a hagymát és a rózsáira szedett karfiolt. Ha szeretjük, adhatunk hozzá megroppantott fokhagymagerezdet is. Majd öntsük fel alaplével, és csak ekkor sózzuk.

2. Készítsük el a juhtúrós levesbetétet, ehhez a juhtúrót vagy vizes kézzel vagy két kanál segítségével formázzuk golyó- vagy galuskaformára, és forgassuk meg a mandulaszeletekben. A mandulaszeleteket meg is piríthatjuk, de ebben az esetben célszerű előre elkészíteni, hogy mire a juhtúrót beleforgatjuk, már ne legyen meleg, különben elfolyik a levesbetét.

3. Ha a karfiol már megfőtt, akkor botmixerrel turmixoljuk össze, és ha kell, kevés tejszínt adjunk hozzá. (Ha elég vajat adtunk hozzá az elején, akkor nem lesz tejszínre szükség.)

4. Tálaláskor a leves tetejére reszeljünk edami sajtot, és erre tegyük a juhtúrós-mandulás galuskát.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Zöldséges minestrone

Zöldséges minestrone

Egy télbúcsúztató, mindent bele zöldségleves, ami egészséges és parmezánnal olaszosan finom is.
Finn lazacleves

Finn lazacleves

Lazac a levesbe? Igen! Finn lazacleves, friss kaporral és tejszínnel.

Napi ajánlatunk

Top videók