Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pofonegyszerű és ízletes: körte sósan

Gorgonzolával töltött körte
2017. November 6.

Ha körte, akkor millió változat, sok sós és édes étel jut eszembe. Nyersen is családi kedvenc ez a gyümölcs, főleg a puhább, lédúsabb fajtákat szeretjük, de főzve, sütve is jöhet: nekünk szülőknek bárilyen formában, a gyerekek inkább édesen szeretik. Mindkettőből (édes és sós) mutatok valamit, először önző módon inkább a sósat.Bár nagy kedvencem pl. a körtés zellerkrém leves, és a különböző saláták, talán a legjobban a körte és valami erős ízű sajt párosítását szeretem. A gorgonzolával és dióval töltött körte az édes-savanyú-keserű ízeivel, és a maga egyszerűségében igazán ízletes. Egy salátával számtalan téli vacsoránk főszereplője, vendégeknek is szoktam készíteni előételként, és ha nem kifejezetten vegetáriánus ételként kínálom akkor még mellécsapok egy kevés bacont, pancettát, vagy valami finom sonkát, mert az is remekül illik hozzá. A bacont és a pancettát mindig megsütöm, a sonkát viszont általában nyersen tálalom mellé. Egy pohár bor, és kész a melengető vacsora, könnyed esti ízorgia.

Hozzávalók

  • személyenként 1 körte félbe vágva, magháza kivájva
  • 1 ek olvasztott vaj
  • 2 ek méz
  • körténként 3 dkg gorgonzola
  • körténként 1 tk durvára vágott dió, vagy más olajos mag
  • köretként bármilyen saláta

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. A vajat keverd össze 1 ek. mézzel, majd kend meg vele a körték vágott oldalát. Ha azt látod, hogy a körte dülöngél, akkor a gömbölyű részéből vágj le egy kis darabot, hogy biztosan álljon a talpán. Egy tepsiben rendezd egymás mellé a körtéket a vágott felükkel felfelé, és süsd 15 percig.

Közben egy száraz serpenyőben pár perc alatt pirítsd meg a diót. Egy kis tálban keverd össze a gorgonzolát a dióval  – keveset tegyél félre a tetejére – és a maradék mézzel. Tehetsz bele friss kakukkfüvet is. Kapcsold be a grillfokozatot. A meleg körtéket töltsd meg a krémmel, a tetejét pedig szórd meg a maradék dióval, majd süsd pár percet, de ne közvetlenül a grill alatt, hanem inkább a sütő közepén, hogy ne égjen meg.

Ha kész, tálald salátával (én ehhez a bébispenótot szeretem a legjobban), és egy egyszerű vinaigrette-tel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csokitorta teával, de nem úgy

Csokitorta teával, de nem úgy

Nem kell megijedni, a tea íze a háttérben megbújik, de mégis érezhető, és nagyon érdekes ízűvé teszi ezt a süteményt. Remélem, nektek is ízlik, nálunk teljes főnyeremény volt a rooibos teás csokitorta

Napi ajánlatunk

Top videók