Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Olcsó és ízletes köret: Mázas hagyma

Gyors és egyszerű, ugyanakkor mégis különleges

Már nem is tudom, hogy került az asztalra, biztos a szükség szülte. A hagyma, akit mindig csak mellékszereplőnek castingoltam, egyszer csak főszerepet kapott egy olcsó, de annál ízletesebb köretként, amit azóta, lassan négy éve, szinte minden ünnepi asztalra feltálalok, de hétköznap is remekül megállja a helyét, amikor valami gyors és egyszerű köretre vágyom, ami mégis különleges. Néha variálok rajta, az aktuális főételhez igazítom a szószt, de a módszer mindig ugyanaz: kisebb hagymákat – sokszor mogyoró (shallot) hagymát is – meghámozok úgy, hogy egészben maradjanak. Az egészben ez a legnagyobb mutatvány, de 30 másodpercre forró vízbe mártva könnyen lejön a héja.

Szóval meghámozom, általában egészben hagyom, kivéve, ha nagyok, akkor félbevágom. Aztán jöhet a majdani máz, vagyis amiben megpárolódik a hagyma, általában van benne egy kis cukor is, hiszen az amúgy is édes íznek nem árt, és így könnyebben is karamellizálódik. Alaplé, bor; ez attól függ, mihez tálalom, vörös ha marha vagy sertés, fehér, ha csirke vagy hal, libához, kacsához és bárányhoz is inkább a vöröset szeretem, bár fiatal báránnyal a fehér jobban passzol.

És aztán tűzhelyre vele, főzöm, utána karamellizálom, igazán nem ördöngősség, és még a sütőt se foglalja le. Imádja a család, és nagyon elegánsan néz ki. Ez tehát az én mázas hagymám, sietős köretnek, és egy kis januári változatosságnak.

Hozzávalók

  • Kb ½ kg kisebb hagyma
  • Összesen kb 3 ½ dl folyadék, alaplé + bor, vagy csak alaplé
  • Só, bors
  • 1 ek cukor
  • 2 ek vaj (kb 3 dkg)

Elkészítés

A hagymákat egészben hámozd meg, majd tedd egy kisebb lábosba, és annyi folyadékot önts rá, hogy nagyjából ellepje. Magas lángon forrald fel, majd vedd le a lángot, hogy épp csak, hogy gyöngyözzön. Főzd puhára a hagymákat, ez 10-15 perc, majd közepesen magas lángon, néha megrázogatva főzd addig, míg a hagymák elkezdenek megbarnulni, és egy fényes, sűrű szirup vonja be őket.  A vajat a tűzről levéve keverd hozzá, majd így, forrón, azonnal tálald.

hagyma1

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A legjobb köret tipp: lapított krumpli

A legjobb köret tipp: lapított krumpli

Decemberben járunk, és már javában zakatolnak a fogaskerekek, hogy mi legyen a menü a karácsonyi asztalon. Kinek a hagyományos, kinek a kevésbé tradicionális: pulyka, hal, kocsonya, vagy egy új, egyelőre kipróbálatlan recept, amivel villantani szeretnél – legyen bármi, nekem van egy jó köret tippem, ami nagyon sok mindenhez illeni fog.
Egy tál, 10 perc – joghurtos citromos sütemény lustáknak

Egy tál, 10 perc – joghurtos citromos sütemény lustáknak

"akár ezzel zárod 2016-ot, akár ezzel kezded 2017-et, nem kell sokat mosogatnod, és nem is kell sokat dolgoznod vele, így jut idő ünneplésre, pihenésre is."
7 dolog ami megkönnyíti az életed a konyhában

7 dolog ami megkönnyíti az életed a konyhában

Főzési trükkök, tárolási tippek, és ügyes technikák: olvass tovább!

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsgolyó másképp! Sonkába tekerve, nyársra húzva, padlizsánkrémmel és korianderes joghurttal

A szinte unalomig ismételt húsgolyó új értelmet nyer, ha vékony, ízletes sonkába tekerve sütjük át. A mártogatókkal se spóroljunk, nyáron a friss zöldségek és fűszernövények dömpingje jó alkalmat ad arra, hogy akár kétféle krém is készüljön egyszerre.

Üde, nyárias tésztaétel, melyet a citrom frissítő íze tesz igazán ellenállhatatlanná!

Arra az egyre figyeljetek, hogy elkészítéséhez mindenképp kezeletlen héjú citromot használjatok!