Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mogyorós-gesztenyés profiterol

Olivér séf őszi édessége
2017. November 19.

Hozzávalók

  • Az égetett tésztához:
  • 100 g liszt
  • 100 ml víz
  • 100 ml zsiradék (ez lehet vaj, olaj, esetleg zsír)
  • 3-3,5 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • Gesztenyehabhoz:
  • 250 g gesztenyemassza
  • 250 ml habtejszín
  • 2 evőkanál rumaroma
  • 150 g porcukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • Csokoládé bevonó:
  • 200 ml habtejszín
  • 100 g étcsokoládé
  • 3 csapott evőkanál kakaópor
  • porcukor ízlés szerint
  • 100 g tört, sózatlan mogyoró

Elkészítés

Először elkészítjük az égetett tésztát: a vizet, az olajat, a sót, és a cukrot feltesszük főni. Ha felforrt, egybe beleöntjük a lisztet és addig kavarjuk, míg egy labdává áll össze. Ha ez meg van, félrehúzzuk és egyesével beleütjük a tojásokat, közben folyamatosan keverjük. Itt nyugodtan használhatunk robotgépet is.

Ha ezzel is megvagyunk, beletesszük a masszát egy habzsákba és egy sütőpapírral bélelt tepsibe diónyi halmokat nyomunk 2-3 cm távolságra egymástól. Az első ütemben, előmelegített sütőben, 210-220 fokon, kb. 20-25 percig sütjük. A másodikban, visszavesszük a hőfokot 150-160 fokra, résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját (egy konyharuha segítségével) és újabb 20 percig sütjük. Vigyázzunk, csak akkor nyithatjuk ki a sütő ajtaját, ha már a tésztának kérge van és stabil annyira, hogy ne essen össze! Addig ne vegyük le a hőfokot és ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Ha megsültek, várunk pár percet és egy vékonyabb fakanál nyelével lyukakat csinálunk az aljába, ide fogjuk betölteni a krémünket.

Jöhet a gesztenyehab: a gesztenyemasszát áttörjük egy villa segítségével, habverővel homogén állagúra keverjük 100 ml tejszínnel. Hozzáadjuk a porcukrot és az aromákat. A maradék habtejszínt habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a krémhez. A kész krémet habzsákba töltjük és megtöltjük vele a kiszurkált golyókat.

Végül a csokoládébevonó: a habtejszínt felforraljuk, majd félrehúzzuk és beletörjük apró darabokba a csokit, hagyjuk 1-2 percet állni, majd habverővel elkeverjük. Hozzászórjuk a kakaóport és igény esetén porcukorral édesítjük. A mogyorót szárazon megpirítjuk. Megtöltjük a tésztánkat, belemártjuk a csokiba, majd megszórjuk a pirított tört mogyoróval.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lúdláb másképp: Oli séf módra

Lúdláb másképp: Oli séf módra

A klasszikus Márton napi desszert újragondolva
Őrület! A Túró Rudi Pöttyös Guru desszertjét tortába álmodta Olivér séfünk

Őrület! A Túró Rudi Pöttyös Guru desszertjét tortába álmodta Olivér séfünk

Túró guru torta, azaz a túró karamellel, mogyoróval és csokival

Napi ajánlatunk

Top videók