Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mini rebarbara piték

Az édes eper, a fanyar rebarbara, és egy kevés vanília mindenkinek tökéletes választás – kivéve, ha valaki nem szereti az édeset, de akkor az ne egyen desszertet!
2018. May 25.

Ahhoz képest, hogy a rebarbara milyen könnyen megterem, és gondozást se nagyon igényel, meglehetősen ritkán lehet vele találkozni, aminek nem nagyon örülök, mert szerintem nagyon finom. Persze ahhoz, hogy valaki szeresse a rebarbarát, szeretni kell a savanyú ízt, és ezzel az én egész családom így van, de a környezetemben már nem annyira, így aztán érthető, hogy részükről nem olyan nagy a rajongás.

Ugyanakkor erre remek megoldás lehet, hogy eperrel párosítjuk, ami klasszikusnak számít, és tényleg működik. Az édes eper, a fanyar rebarbara, és egy kevés vanília mindenkinek tökéletes választás – kivéve, ha valaki nem szereti az édeset, de akkor az ne egyen desszertet!

A rebarbara egyébként hálás alapanyag, mert általában nem kell sokat dolgozni vele. Ha frissen vesszük, azaz nemrég vágták le, akkor ritkán fordul csak elő, hogy hámozni kelljen, legtöbbször csak a szár földes végét kell levágni . Ez nem csak időt spórol, hanem az esztétikumnak is kedvez: az érett rebarbara külseje ugyanis általában gyönyörű, vöröses színben pompázik, hámozás után azonban belül már leginkább zöld, ami főzés közben barnásabb is lesz. Eperrel viszont erre nincs gondunk, mindig szép piros lesz a töltelék.

Ezek a kis minipiték követik az eredeti alapanyag egyszerűségét, mert leveles tésztából készülnek, és a tölteléket is csak össze kell keverni és a tésztára borítani. Az egész előkészítése 10 perc, a sütés pedig csak 25.

Hozzávalók

  • 1 csomag friss leveles tészta (én az élesztőset szeretem, ez 400g-os)
  • 30 dkg rebarbara megtisztítva, feldarabolva
  • 40 dkg eper megtisztítva, feldarabolva (25-30 dkg megtisztítva)
  • 15 dkg cukor, vagy ízlés szerint + a szóráshoz (elhagyható)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek kukoricakeményítő
  • 1 tojás

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. A tésztalapból szúrj ki kedvedre való formákat: én egy desszertes tálkát vágtam körbe, ebből 3 lett, a maradékot pedig 3 négyzetre vágtam. A feldarabolt rebarbarát és az epret tedd egy tálba, majd add hozzá a cukort, a vaníliakivonatot, és a keményítőt. Alaposan keverd össze, majd kanalazd a tésztaformák közepébe, és hajtogasd rá a széleket. Rendezd sütőpapírral kibélelt tepsibe a pitéket, és készülj fel a vérfürdőre: akárhogy hajtod, folyni fog, de ne aggódj, le lehet áztatni. Viszont kivédheted a baleseteket, ha először alufóliával béleled ki a tepsit, majd a sütőpapírral. Kend meg a széleket a felvert tojással, és szórd meg egy kevés cukorral. A sütőben 20-25 perc alatt sül pirosra, addigra a töltelék is megpuhul.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Epres gazpacho

Epres gazpacho

Sosem elég az eperből, és amíg van, addig enni kell. Ráadásul nem is csak édesen, hanem pl. egy nagyon gazdag, nagyon ízletes gazpachoban, sósan.
A zöldborsó pesto és a nyár

A zöldborsó pesto és a nyár

Házilag elkészíthető, egyszerű kenőke.
Torta sütő nélkül

Torta sütő nélkül

Csak egy serpenyő és néhány hozzávaló kell ehhez a desszerthez.

Napi ajánlatunk

Top videók