Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mini partihamburgerek

A hamburgernapot házi bucival és mini hambikkal köszöntjük.
2018. May 28.

Amerikában a héten hamburger napot ünnepelnek, ennek apropójából készítettem el az egyik kedvenc burgerem. Nem, ez most nem a klasszikus verzió: a finom házi buciba sajttal töltött húspogácsa került, az összhatást pedig ajvár és csemegeuborka tette tökéletessé. A tésztából mini zsemléket formáztam, így egy nyári kerti bulin is szuperül megállják a helyüket.

Hozzávalók

14 mini hambihoz
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1/2 teáskanál só
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 db tojás + 1 db a kenéshez
  • 2 dl langyos tej
  • 2 evőkanál szezámmag
  • A húspogácsákhoz:
  • 1,20 kg sertés-marha darált hús
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 ág kakukkfű
  • só, őrölt fekete bors
  • 25 dkg feta sajt, krémfehérsajt vagy más sós, friss sajt
  • olaj a sütéshez
  • Az összeállításhoz:
  • salátalevelek
  • (koktél)paradicsom
  • csemegeuborka
  • ajvár

Elkészítés

A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, a sót, az olajat és az elhabart tojásokat. Hozzáadagoljuk a langyos tejet, összegyúrjuk, ha szükséges, még kevés tejet vagy langyos vizet adunk hozzá. Megdagasztjuk, és meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát 14 részre osztjuk. Bucikat formázunk belőle, egymástól 3 cm-es távolságban egy sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, és letakarva ismét fél órát kelesztjük.

Az újból megkelt bucik tetejét megkenjük egy kevés vízzel elkevert tojással, és megszórjuk szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben 20-22 percet sütjük.

A húst még egyszer ledaráljuk. Hozzáreszeljük a megpucolt fokhagymát, ízesítjük a kakukkfű lecsipkedett leveleivel, sóval és borssal. 14 részre osztjuk, mindet egyesével kilapítjuk a tenyerünkbe. A sajtot szintén 14 részre osztjuk, mindegyik húsra teszünk egy-egy darabot (kissé elmorzsolva), és alaposan becsomagolva a sajtot, pogácsákat formázunk.

A pogácsák mindkét oldalát átsütjük egy kevés olajon, majd rácsra téve hagyjuk pihenni.

A kész hamburgerbucikat kettévágjuk (belső felüket kissé meg is piríthatjuk), megtöltjük salátalevelekkel, a húspogácsával, paradicsomkarikákkal, csemegeuborka csíkokkal és ajvárral.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ajváros-sonkás sertésnyársak

Ajváros-sonkás sertésnyársak

Házilag készült ajvárral
Shakshuka

Shakshuka

A Közel-Kelet híres lecsója.

Napi ajánlatunk

Top videók