Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mindenhez illő könnyű desszert

Igazi. házi vaníliapuding
2018. January 31.

Mi az a desszert, ami egyszerű, mindenki megeszi, jól illik más ízekhez, és nem kell hozzá Michelin csillagos séfnek lenni, hogy valaki elkészítse? Szerintem a puding, méghozzá a vanília puding. Természetesen megvehetnénk a boltit is, akár a kész desszertet, akár a por formájában kaphatót, de miért tennénk, amikor tényleg nem bonyolult az elkészítése, és igazi vaníliát is tehetünk bele? Én egész biztos, hogy inkább ezt választom, és ha ezt megkóstolod, te is ezt fogod! Az igazi vanília ízét semi sem tudja utánozni: ez belekerülhet kivonat, vagy rúd formájában. Ha rudat használsz, akkor az egy kicsi nagyobb előkészülést igényel, ugyanis a hosszában félbevágott rudat és a kikapart magjait a fel kell forralni vagyis majdnem forralni a tejben, majd lefedve még állni is kell hagyni, hogy tényleg átvegye a vaníliaízt a tej. A kivonat ennél sokkal egyszerűbb, azt a végén kell beletenni és kész. Ráadásul, mivel sajátkészítésű kivonatot használok, még a kivonattal is látszódhatnak benne az apró kis vaníliamagok, úgyhogy az íz mellett a látvány is meggyőző (már látom, ahogy nagyon közel hajolsz a monitorhoz… J), és az ára sem olyan borsos.

A recept nem is lehetne egyszerűbb, bár némi odafigyelést igényel. A tojás és a kukoricakeményítő miatt lesz sűrű a massza, de könnyen csomósodhat is, pont ugyanezért, így nem túl magas lángon tényleg folyamatosan kell kevergetni. Ha mégsem vagy biztos abban, hogy teljesen csomómentes, inkább passzírozd át, az sosem árthat.

Hozzávalók

  • 8 dkg cukor
  • csipet só
  • 3 ek kukoricakeményítő
  • 5 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 3 ek vaj (kb 4 dkg)
  • 1 tk vaníliakivonat

Elkészítés

Keverd össze a cukrot, sót és a kukoricakeményítőt, majd adj hozzá annyi tejet, hogy egy csomómentes pasztát kapj. Ekkor add hozzá a tojássárgáját, ezzel is keverd ki, majd mehet bele a maradék tej. Közepes lángon addig kevergesd, míg be nem sűrűsödik (ha a kanál domború hátán az ujjaddal húzol egy vonalat és ottmarad, nem folyik össze, akkor jó). Húzd le a tűzről, és add hozzá a vajat és a vaníliakivonatot. Tedd a hűtőbe dermdni és voilà!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme egy kényelmes piterecept pitenapra: Sára meggyes pitéje

Íme egy kényelmes piterecept pitenapra: Sára meggyes pitéje

A mirelit meggyet tulajdonképpen ki sem kell olvasztani, és már használható is. A tészta a szokásos pite tészta, amit én szinte sosem csinálok édesen, vagyis nem adok hozzá cukrot. A sima, jól bevált omlós tészta receptemet megmásfélszerezem, és míg pihentetem, elkészítem a tölteléket.
Különlegesen finom almás süti recept következik

Különlegesen finom almás süti recept következik

A tésztája puha, a töltelék pont jól édes és nagyon almás, dió pedig csak a tetején van, ami különösen nekem kedvez, mert én vagyok az, aki nem szereti, ha a töltelékben dió van, akár csak a tésztára szórva is. Mintha nekem találták volna ki ezt a pitét.

Napi ajánlatunk

Top videók