Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Maradékmentő akció Csigó Zita módra - 1. rész

A kalács és répatorta dömpingje után kifejezetten jól esik egy intenzív, a klasszikus húsvéti ízektől eltérő fűszerezésű curry. Ráadásul maradékot is menthettek vele, hiszen füstölt hússal készítettem.

Az alapanyagok különlegesebbek, de bármelyik ázsiai jellegű üzletben vagy nagyobb hipermarketben beszerezhetők.

 

Hozzávalók

  • 30 dkg sárgaborsó
  • marhahús alaplé
  • 1 evőkanál olívaolaj és 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál currypor (korma curry)
  • 1 teáskanál garam masala és 1 kis darabka friss gyömbér megpucolva (vagy őrölt gyömbér)
  • 25 dkg burgonya
  • 4 db sárgarépa
  • 8 kis szelet maradék füstölt főtt tarja/sonka/csülök

  • egy nagy csokor friss koriander

Elkészítés

1. A sárgaborsót átmossuk, majd pár órára bő, hideg vízbe áztatjuk. Ezt követően leszűrjük, átmossuk, és marhahús alaplében félpuhára főzzük.

sargaborsocurry1

2. Közben egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát üvegesre pároljuk rajta. Rátesszük a curryt és a garam masalát, alaposan átkeverjük, hogy a fűszerek aromái jól kioldódjanak. Hozzáreszeljük a gyömbért, majd mikor már ez is illatozik, felöntjük egy kevés vízzel vagy alaplével. Pár percet főzzük.

3. A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, a megtisztított répát karikára vágjuk. A currys alaphoz adjuk a füstölt hússal együtt, felöntjük némi alaplével, felforraljuk, majd alacsony lángon, gyöngyöztetve főzzük. Ha szükséges, pótoljuk az alaplevet.

4. A félpuha sárgaborsót tetszőleges mennyiségű főzőlével (sűrűbb vagy hígabb curryt szeretnénk-e készíteni) átöntjük a currys alaphoz. Megsózzuk, ha szükséges, még további curryt, garam masalát, alaplevet is adhatunk hozzá, majd addig főzzük, amíg a borsó pépesre puhul, és a többi zöldség, hús is puhára fő.

5. Forrón, friss, aprított korianderzölddel meghintve tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Ez a legfinomabb sajtos tészta receptje

Ez a legfinomabb sajtos tészta receptje

Ropogósra sült Mac&Cheese csirkével

Napi ajánlatunk

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

A hideg gyümölcslevesek, amúgy is a nyári ebédek főszereplői, ez a bazsalikomos őszibarackleves biztos siker, a bazsalikom egyszerűen csodát tesz!
Íme a tiramisu nyári változata

Íme a tiramisu nyári változata

Gyümölcsös pohárdesszert, amiben fix a babapiskóta és a mascarpone, a változók: a gyümölcs, a kávé, a gyümölcslé, a tojás...

Top videók

Húsgolyó másképp! Sonkába tekerve, nyársra húzva, padlizsánkrémmel és korianderes joghurttal

A szinte unalomig ismételt húsgolyó új értelmet nyer, ha vékony, ízletes sonkába tekerve sütjük át. A mártogatókkal se spóroljunk, nyáron a friss zöldségek és fűszernövények dömpingje jó alkalmat ad arra, hogy akár kétféle krém is készüljön egyszerre.

Üde, nyárias tésztaétel, melyet a citrom frissítő íze tesz igazán ellenállhatatlanná!

Arra az egyre figyeljetek, hogy elkészítéséhez mindenképp kezeletlen héjú citromot használjatok!