Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mazsolás-vaníliás cukkinikenyér

Friss szezongyümölcsökkel igazán izgalmas.
2018. április 25.

Imádom a cukkinikenyeret, így nemcsak az április 25-i cukkinikenyér napon szoktam készíteni, hanem rendszeresen, amikor kapható a piacon ez a zöldség. Zsenge darabokat válasszatok belőle mindig, hiszen ilyenkor a legfinomabb a süti. Sósan sok friss fűszernövényt aprítok bele: rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót, édesen pedig aszalt gyümölcsökkel vagy olajos magvakkal szoktam felturbózni. A cukkini szuper szaftos állagot kölcsönöz a kenyérkének, íze pedig semleges, ezért bátran készíthetitek édesen.

Hozzávalók

egy közepes méretű formához, kb. 10 szelethez
  • 40 dkg cukkini (tisztítva, lereszelve mérve)
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • fél dl semleges ízű olaj
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg zabpehely
  • 15 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • eper vagy más tetszőleges gyümölcs a tálaláshoz

Elkészítés

A cukkinit megmossuk, majd héjával együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 15 percet állni hagyjuk, és kissé kinyomkodjuk a levét.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral és a vaníliamagokkal (vagy vaníliás cukorral), valamint az olajjal. Összekeverjük a cukkinivel, a mazsolával és a zabpehellyel. A lisztben elvegyítjük a sütőport és a sót, majd ezt a keveréket is a cukkinis masszához forgatjuk.

A tésztát közepes méretű, téglalap alakú, sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percet sütjük. Miután langyosra hűlt, kiborítjuk a formából.

Teljes hűlés után szeleteljük, friss gyümölcsökkel, például eperrel körítve tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kolbászos-juhtúrós töltött cukkini

Kolbászos-juhtúrós töltött cukkini

Az egyik legjobb dolog a tavaszi-nyári időszakban a piacon kapható számos tökféle. A cukkinit azért szeretem, mert rengeteg felhasználási módja van: készíthetjük töltve, rántva, főzeléknek, krémnek, sőt kenyeret is süthetünk belőle. Jöjjön most egy töltött verzió!
Mozzarellás, rántott rizsgolyók

Mozzarellás, rántott rizsgolyók

Paradicsomos mártogatós mellé ajánljuk.
Epres-camembert sajtos csirkesaláta

Epres-camembert sajtos csirkesaláta

Rövid az eperszezon, használjátok ki! Nálam ilyenkor mindig jókora mennyiség lapul a hűtőben, és nemcsak édes, hanem sós ételekbe is teszek belőle. Ez a recept az egyik legfinomabb tavaszi salátám, általában vacsorára készítem magunknak.

Napi ajánlatunk

Top videók