Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mákos, körtés sütemény vaníliasodóval

A tésztát gyorsan összekeverjük, és betesszük a sütőbe. Legközelebb már csak akkor kell felállni a barátaink mellől, amikor a lakást már szépen betölti a karamella és a körte illata.
2016. február 12.

Hozzávalók

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg mák
  • 2 db körte
  • 15 dkg vaj
  • 17 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • sütőpor

  • Vaníliasodó
  • 5 dl tej
  • 1 vaníliarúd

  • cukor
  • 1 tojás

Elkészítés

Először összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a cukrot, a mákot, a sütőport és a sót, majd ezután következnek a nedves hozzávalók: a vaj, a tojások és a tej.
Az egyik feldarabolt körtét nádcukron karamellizáljuk, botmixerrel pépesítjük, és a tésztához keverjük. A másik körtét felszeleteljük, és a vajazott, lisztezett tepsibe, pite formába töltött tészta tetején elrendezgetjük.  180 fokra előmelegített sütőben,  35 perc alatt sül át, miközben a teteje piros lesz. 

Vaníliasodó: fél liter tejet egy vaníliarúd belsejével és magával a rúddal, ízlés szerinti mennyiségű cukorral és sóval, valamint a tojássárgájával felteszünk melegedni, és lassú tűzön, türelmesen, folyamatosan kevergetve besűrítjük.  

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Tóth Zsófi

Tóth Zsófi receptje

Szerkesztőink kedvencei

Mákos guba torta

Mákos guba torta

Ez az édesség tortaként elkészítve még finomabb, mint a hagyományos változat. Mák rajongóknak kötelező!
Meggyes mákos tiramisu

Meggyes mákos tiramisu

Az olasz desszert magyar verziója mákos mascarponével, meggyszirupos babpiskótával.
Mákos nudli málna- és vaníliaszósszal

Mákos nudli málna- és vaníliaszósszal

A mákos nudli igazi klasszikus, ha egyszer nekilátunk érdemes jó sokat készíteni belőle, mert abbahagyhatatlan! Roppanós morzsa fedi a ruganyos tésztát, amit a mellé tálalt vanília- és málnaszósz tesz fantasztikus fogássá.

Napi ajánlatunk

Top videók

5 szuper ötlet a jégkockatartók hasznosítására

Nyáron talán mindenki hűtőszekrényében lapul egy-két folyamatosan feltöltött jégkockatartó, hogy bármikor hűsíthessük magunkat jeges italokkal. Szilikonból sokféle jópofa formában beszerezhetjük, és nemcsak jégkocka gyártáshoz használhatjuk! Íme pár további ötlet.