Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Makadámiás kókuszbonbon tört pisztáciával

Egy kísérletezés eredménye ez a falatnyi desszert, ami pofonegyszerű, pillanatok alatt megvan, hiperegészséges és őrült finom.
2016. November 22.

Tuti, hogy ezt a szót is franciáktól kaptuk, akik egy alkalommal tele szájjal sűrűn bólogatva konstatálhatták egy akkor még nem bonbonnak hívott bonbonra, hogy “jó-jó”… Utánaolvastam. Hát nem ráhibáztam? Azt hittem, viccnek jó lesz, de kiderült, hogy ez a  frankó magyarázat. Óriási. Annyi infóval lettem gazdagabb, hogy a kifejezés és maga a desszert 17. századi eredetű.

 Mint a világ talán legédesszájúbb gyerekeinek az anyukája, folyamatos kísérletezésben vagyok, hogy hogy lehet ezt az olthatatlan édességvágyat kevésbé ártalmas, sőt, tápláló, jótékony hozzávalókból megalkotott nassokkal kielégíteni. Ennek a kísérletezésnek az eredménye ez a falatnyi desszert, ami pofonegyszerű, pillanatok alatt megvan, hiperegészséges, és őrült finom. Remélem, ha megkóstolják, a lányok is majd csak ennyit mondanak:  “jó-jó”.

 

Hozzávalók

  • 1/2 bögre kókuszolaj és 1/2 bögre kókuszreszelék
  • 4ek nyírfacukor
  • 1/2 bögre sós makadámiadió
  • díszítésnek extra kókuszreszelék és pár szem pisztácia

Elkészítés

1. A kókuszolajat a nyírfacukorral egy edényben összeolvasztom, majd hagyom kicsit kihűlni.

2. Közben a makadámiát és a kókuszreszeléket egy robotgép tartályába borítom, majd amikor a nyírfacukros olajoldat kellően kihűlt, akkor hozzáöntöm a makadámiás kókuszreszelékhez, és a masszát 2 perc magasfokozatú mixeléssel összedolgozom.

3. Amikor kész, mini muffinformákba adagolom, és a hűtőben hagyom megdermedni.

4. Végül egy kés segítségével kiemelem a bonbonokat a formából (ha nem jönnek ki, egy-két percig hagyom szobahőmérsékleten), és dobozba/üvegbe zárom extra kókuszreszelékkel valamint durvára aprított pisztáciával megszórva. (Egyébként, ha van kedvem, akkor miután a bonbonok megdermedtek, ketté szedem, és gyolyóvá gyúrom őket kókuszreszelékbe hempergetve, de gyors mozdulatokkal, mert a kókuszolaj kézmelegre olvad.)

5. A bonbonokat hűtőben kell tartani, hogy a szobahőmérsékleten is lágyuló kókuszolaj miatt ne váljon péppé a finomság.

 

Megosztom barátaimmal
Bezzegh Éva

Bezzegh Éva receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!