Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Nyári máglyarakás

Az édesség itt aztán tényleg a szó szoros értelmében értendő, ebben a receptben ugyanis nem kell sajnálni a cukrot. Egy régi klasszikus egy kis csavarral.
2017. augusztus 11.

Hozzávalók

  • 12 db kifli
  • 1 l tej
  • 6 db tojás
  • 3 evőkanál vanília aroma
  • 1 teáskanál vanília őrlemény
  • 400 g baracklekvár
  • 300 g kristálycukor
  • 5 db alma
  • 3 evőkanál bodzaszörp
  • 1 evőkanál reszelt friss gyömbér
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 db citrom
  • A tojáshabhoz:
  • 4 tojás
  • 200 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál ecet

Elkészítés

A kifliket 1 cm vastagságúra vágjuk, 150 fokos előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük (ha elég száraz a kifli, ez akár el is hagyható.) Közben 1 liter tejet felrakunk melegedni 200 g cukorral, vaníliával. Ha felmelegedett és elolvadt benne a cukor, félrehúzzuk és ha picit visszahűlt, a tojások sárgáját habverő segítségével elkeverjük benne alaposan, ezután ráöntjük a kiflire. Egy 25×30 cm tepsit kikenünk kevés vajjal vagy margarinnal, belenyomkodjuk a kifliket és 180 fokos sütőben, 30-40 percet sütjük.

Közben elkészítjük az almás részt. Ebben lesz egy kis csavar, eltérünk kicsit a hagyományostól. Az almákat megpucoljuk, magházat eltávolítjuk. 100 g cukrot, a bodzaszirupot, a reszelt gyömbért egy vastag aljú kis lábosba kimérjük 2-3 evőkanál vízzel. Alacsony lángon elkezdjük karamellizálni, majd ha szépen egyenletesen mindenhol barna, félrehúzzuk, beletesszük a fahéjat és belefacsarjuk a citrom levét.

Hozzáadunk 1 dl vizet és visszatesszük főni pár percre. Ismét félrehúzzuk, beletesszük az alma szeleteket, elkeverjük. Frissentartó fóliával lefedve 10-15 percet állni hagyjuk. Amint elkészült a kiflipudingunk, még melegen megkenjük a barack lekvárral. Ha megpuhult az almánk, elosztjuk rajta azt is egyenletesen és félrerakjuk pár percre míg, elkészítjük a tojáshabunkat.

A tojások fehérjét elkezdjük habosítani egy csipet sóval (tipp: szobahőmérsékletű tojásfehérje jobban felverődik), ha elkezd habosodni, csak akkor adjuk hozzá az ecetet és a cukrot kis részletekben. Habzsákba töltjük és kis halmokat nyomunk az almára, majd újra visszarakjuk a sütőbe kb. 10 percre (vagy ameddig szép barna színe nem lesz a tojáshabunknak), 180 fokra. Még melegen tálaljuk! Jó étvágyat!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Olivér séf túrós barackos sütemény ajánlata

Olivér séf túrós barackos sütemény ajánlata

Vaníliás-barackos Charlotte torta

Napi ajánlatunk

Top videók

Pesztós-sajtos koszorú

Az egyik legtutibb partikaja ez a pizzatészta alapú koszorú! Nemcsak finom, hanem a középre tálalt tetszőleges mártogatóssal nagyon mutatós is, házibulikon az asztalon a helye!