Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ma legyen nálunk is TV-vacsi nap! Íme egy igazi retró életérzés ihlette recept

Kukoricás sajtgolyók ragacsos-mogyorós rizzsel és káposztasalátával
2017. September 10.

A tv-vacsi fogalmát 1953 vezette be egy amerikai cég, a Swanson&Sons. Eredetileg úgy tervezték, hogy az első évben 5000 darabot fognak értékesíteni a 98 centes menüből, végül akkora sikere lett, hogy 10 milliót adtak el belőle. Az első, sütőben melegíthető, 25 perc alatt elkészülő menü hálaadásnapi pulykából, cornbread dressingből (klasszikus déli hálaadásnapi köret), borsóból és édesburgonyából állt, mindez 3 rekeszre osztott alumínium tálcára csomagolva került a boltok polcaira. 1960-tól már 4 rekeszes tálcán, desszerttel kiegészítve árulták. Bár Swansonék 1962-től a tv-vacsi kifejezést nem használták, a műfaj továbbra is töretlen népszerűségnek örvendett: idővel lett tv-reggeli, éhes ember vacsorája, majd a nyolcvanas évek 2. felében a süthető tálat mikrózhatóra cserélték.

A neten rengeteg korabeli plakátot, reklámot találtok a témában, egyik jobb mint a másik! Ez a „retro” életérzés ihlette a receptem is, sajtgolyók és rizs, persze jó sok csavarral, hogy a „retro” alapok mai külsőt és ízeket kapjanak.

Hozzávalók

4 személyre
  • A sajtgolyókhoz (kb. 14-15 darabhoz):
  • 30 dkg trappista sajt
  • 10 dkg feta sajt
  • 2 + 2 tojás
  • 20 dkg kukorica (konzerv)
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • só, őrölt fekete bors
  • liszt, zsemlemorzsa
  • 4 dl olaj a sütéshez
  • A ragacsos rizshez:
  • 12 dkg rizs

  • 1 evőkanál mogyoróolaj (vagy olívaolaj)
  • 3 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg földimogyoró
  • 2 szál szárzeller
  • 20 dkg cukkini
  • őrölt fekete bors
  • 2 tojás
  • 2-3 evőkanál sötét szójaszósz
  • A salátához:
  • 15 dkg fejes káposzta
  • 15 dkg sárgarépa
  • 4 evőkanál tejföl
  • 4 evőkanál majonéz
  • 2 evőkanál mustár
  • só, őrölt fekete bors
  • aprított snidling a díszítéshez

Elkészítés

tvvacsinap1

Az étel elkészítését a rizs főzésével kezdjük. Kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben puhára pároljuk a rizst, most nem szükséges pergősre készíteni.

Közben a sajtgolyókhoz lereszeljük a trappista sajtot. Hozzákeverjük az elmorzsolt feta sajtot, 2 darab elhabart tojást, a lecsepegtetett kukoricát, az aprított bazsalikomot, ízesítjük kevés sóval és borssal. Ha zsírosabb sajtokból készítjük, a massza minden további „kötőanyag nélkül” is összeáll.

A masszából kis golyókat formázunk, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába panírozzuk, majd közepesen forró, bő olajban aranybarnára sütjük. Tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.

A ragacsos rizshez egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd a megtisztított, felkarikázott újhagymát és a lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Hozzáadjuk a mogyorót, a feldarabolt zellert és cukkinit, majd rádobjuk a megpárolt rizst. Sóval, borssal fűszerezzük, forgatva alaposan összepirítjuk. Hozzáöntjük az elhabart tojásokat és a szójaszószt, majd az egészet készre pirítjuk.

A salátához a megtisztított fejes káposztát felcsíkozzuk, a sárgarépát lereszeljük. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, a mustárral, sóval és borssal. Összeforgatjuk a zöldségekkel.

Ha megemlékeznétek a tv-vacsi napról, tálaljátok a sajtgolyókat, a rizst és a salátát stílusosan rekeszes ételtárolókban, ételhordókban, végül díszítsétek egy kevés felaprított snidlinggel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Pihe-puha pizzás csigatészta, sok és sokféle sajttal megtöltve

Pihe-puha pizzás csigatészta, sok és sokféle sajttal megtöltve

Tudtátok, hogy Amerikában a sajtos pizzának külön emléknapja van? Ennek örömére sütöttem is egy finomságot, kicsit csavarva az eredeti recepteken. A tészta nem klasszikus pizzatészta, viszont pihe-puha csigákat készíthettek belőle. Sajtokból pedig minél többféle, annál jobb, mehet bele minden, a hűtő mélyén lapuló sajtmaradék!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!