Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Luxy linguine

Sára titka: tengeri herkenytűket tésztával tálaljuk. Így talán jobban megbarátkozik a gyerkőc a rákocskákkal.
2018. September 15.

Mivel most már könnyen be tudom szerezni a legkülönfélébb halakat, tengeri herkentyűket akár a sarki boltból is (persze fagyasztottra gondolok, de sokszor a friss sem elérhetetlen), szeretek kísérletezni, és a családomat is igyekszem rászoktatni a tengeri étkekre. Ennek a gyerekeknél talán a legbiztosabb módja az, ha tésztával adom el nekik az új ételeket, mert úgy könnyebben megeszik. A rákkal is így tettem. Még nem tudok maradéktalan sikerekről beszámolni, mert csak a kisebb volt hajlandó megkóstolni, a nagyobb csak tologatta, de mind saját magamat, mind a férjemet meggyőztem az azóta már luxy linguine néven futó tésztával, úgyhogy beépítem a konyhai rotációba – aztán majd a gyerekek is megszokják. Nem adjuk fel, nem igaz?

A tészta egyébként egy egyszerű, fokhagymás, vajas, enyhén citromos szószba van forgatva egy kevés zöldborsóval, ami még roppan, és persze a pirított rákkal. Friss, gyors, és nagyon finom!

Hozzávalók

  • 1 csomag linguine (50 dkg)
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ½ tk. chili pehely (elhagyható)
  • 25 dkg mirelit zöldborsó
  • 1 cirom reszelt héja és leve
  • ½ kg hámozott, nyers rák farokkal vagy anélkül
  • só, bors
  • a tálaláshoz durvára vágott petrezselyem

Elkészítés

A tésztát főzd al dentére lobogó, sós vízben. Közben egy serpenyőben hevítsd fel a vajat és az olajat. A fokhagymákra üss rá a kés lapjával, hogy kicsit szétnyomódjanak, és könnyebben meg tudd hámozni, majd dobd a forró zsiradékra. Add hozzá a csilipelyhet is, és közepes lángon pirítsd 2-3 percig.

Ezután add hozzá a rákot is, és további 2 percig pirítsd, vagy amíg a rák rózsaszínné nem válik. Mehet bele a citromhéj és a borsó, a tészta főzőlevéből 2 merőkanálnyi, sózd, borsozd, és lefedve párold maximum 3 percet, míg a zöldborsó is megpuhul.

Szűrd le a tésztát és add a borsós, rákos szószhoz. Facsard rá a citromlevet, forgasd össze a szósszal, és tálald petrezselyemmel megszórva.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Csokis turmix, nem csak felnőtteknek

Csokis turmix, nem csak felnőtteknek

Csupacsoki turmix világnap alkalmából.
Mango lassi

Mango lassi

Nem Florida, hanem India, de mangó, mégpedig lassi. Egy egyszerű, de nagyszerűen hűsítő ital, így a nyár legvégére.
Főzés nélküli, hideg paradicsomleves

Főzés nélküli, hideg paradicsomleves

Nyár vége főzés nélkül.

Napi ajánlatunk

Top videók