Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lúdláb másképp: Pohárdesszert Csigó Zita módra

Márton-napi menüsorom záróakkordja egy finom pohárkrém. Nem is tudok más desszertet elképzelni ehhez az ünnephez, mint a lúdlábat. Most torta helyett pohárkrémbe rétegeztem az ismerős ízeket, a meggyet pedig ribizlire cseréltem.
2017. november 10.

Hozzávalók

4 nagyobb pohárhoz
  • A tésztához:
  • 2 tojás
  • 5 dkg nádcukor
  • fél dl olaj
  • fél dl tej
  • 8 dkg liszt
  • 2 dkg sötét kakaópor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • A rétegezéshez:
  • 4 dkg vaj
  • 2 evőkanál sötét kakaópor
  • 15 dkg magas kakaótartalmú étcsoki
  • 2 dl tej
  • 4 evőkanál savanykás ribizlilekvár
  • 2 dl habtejszín
  • 2 fürt piros ribizli a díszítéshez

Elkészítés

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből lágy habot verünk.

A tojássárgájákat kikeverjük a cukorral, az olajjal és a tejjel. A lisztben elkeverjük a kakaóport, a sütőport és a sót, majd részleteiben hozzászórjuk a tojásos keverékhez. Végül óvatosan, lapátkanállal beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is.

A masszát sütőpapírral bélelt, kisebb méretű tepsibe simítjuk, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Megvárjuk, hogy kihűljön. A kihűlt tésztát hosszában kettévágjuk, majd az egészet apró kockákra daraboljuk.

A vajat felolvasztjuk egy lábasban, hozzáadjuk a kakaóport, a kockákra tört étcsokit és a tejet. Egyneművé keverjük, majd félrehúzzuk hűlni.

A poharak aljába szórjuk a kakaós kockák felét. Meglocsoljuk lekvárral (ha túl sűrű a lekvár, kevés forrázott vízzel hígítjuk), majd rétegezzük a lágy habbá vert tejszínnel és a maradék tésztakockákkal. A desszertek tetejére kanalazzuk a csokis krémet és még egy kevés tejszínhabot, végül megmosott, leszemezett ribizlivel díszítjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Almás kalácspuding

Krémes és gyümölcsös, télies ízű és illatú kalácspuding. Vegyétek ki a sütőből, hintsétek meg porcukorral, és tálaljátok azon melegében!

Nutella imádók figyelem! Ezt a kekszet ki kell próbálnotok!

Sokak kedvenc mogyorókréme nemcsak kanalazva vagy kalácsra kenve finom, hanem szaftos kekszet is készíthetünk belőle