Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Lúdláb másképp: Oli séf módra

A klasszikus Márton napi desszert újragondolva
2017. november 10.

Hozzávalók

  • Hozzávalók a brownie réteghez:
  • 75 g liszt
  • 2 db tojás, M-es
  • késhegynyi sütőpor
  • 75 g étcsokoládé
  • 90 g vaj
  • 80 g dió
  • 1 csipet só
  • 140 g kristálycukor 
  • A meggyzseléhez:
  • 100 g cukor
  • 150 g meggy
  • 2 tk konyakmeggy aroma
  • 2 dl víz
  • 10 g zselatinpor
  • A csokoládé krémhez:
  • 150 g vaj
  • 200 g porcukor
  • 25 g kakaópor
  • 100 g étcsoki
  • 200 ml habteszín
  • 125 g mascarpone
  • 100 g étcsokolédé bevonó

Elkészítés

A csokoládét a vajjal és a kristálycukorral együtt egy habüstbe tesszük, majd vízfürdőn felolvasszuk. Ha felolvadt, levesszük a vízfürdőről és hozzáadjuk a tojásokat egyesével, majd fakanál segítségével elkeverjük alaposan és hozzá szitáljuk a lisztet és a sütőport  majd hozzáadjuk a csipet sót. A diót alaposan átválogatjuk, hogy biztos ne kerüljön bele dióhéj. Durvára törjük és hozzáadjuk a brownie tésztánkhoz. 25×25 cm-re állítjuk a sütőkeretet,ha nincs akkor ennek megfelelő méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral majd elsimítjuk benne a tésztát. 160 fokra előmelegített sütőben  kb. 15 percet sütjük! Ha picit lágy akkor jó mert a csoki még visszahúz benne!(ne süssük  túl mert akkor egy csokis piskótát kapunk) Hagyjuk kihűlni a  formában! 

Míg sül a piskóta nekiállunk a  meggyzselének:

A cukrot  karamellizáljuk, ráöntjük a kimagozott meggyet és az aromát, majd felöntjük a vízzel. Puhára főzzük és leturmixoljuk,majd finom szűrőn átszűrjük. A zselatint annyi hideg vízbe áztatjuk,hogy éppen ellepje, hagyjuk megduzzadni majd a mikróban csípősre melegítjük és hozzácsurgatjuk a meggyléhez, majd alaposan elkeverjük. Ha megsült a brownie, hagyjuk a keretben és a szobahőmérsékletűre visszahűlt meggylével leöntjük (fontos hogy ne legyen túl meleg, mert elázik a piskóta) 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük. Közben nekiállunk a csokoládé krémnek:

 A vajat a porcukorral kihabosítjuk.Hozzáadjuk a mascarponét, a kakaóport és tovább habosítjuk. A csokoládét mikróban felolvasztjuk és szintén hozzácsurgatjuk a krémünkhöz, a végén a habtejszín hozzácsurgatásával beállítjuk a krém állagát. Amíg hűl, elkészítjük a csokoládé lapot:

A  csokoládét vízgőz felett megolvasszuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire egyenletesen kisimítjuk és hagyjuk visszadermedni.

Ha mindennel  megvagyunk,és megdermedt a zselé a tortán,  állítsuk össze a desszertünket:

Tetszőleges formára vágjuk  ki a keretből a piskótát. Ellenőrizzük le, hogy a krém nem  húzott-e be túlságosan a vajtól és a csokitól, ha túl sűrű, tejszínnel állítsuk be olyan állagúra ,hogy habzsákból  tetszőleges  formát tudjunk nyomni a torta tetejére. Éles késsel vágjuk fel a csokilapokat,  helyezzük a krémre és díszítsük ízlés szerint.(Én a megmaradt meggyzselémet frissen tartó fóliával kibélelt formába raktam és miután kihűlt apró kockákra vágtam.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Almás kalácspuding

Krémes és gyümölcsös, télies ízű és illatú kalácspuding. Vegyétek ki a sütőből, hintsétek meg porcukorral, és tálaljátok azon melegében!

Nutella imádók figyelem! Ezt a kekszet ki kell próbálnotok!

Sokak kedvenc mogyorókréme nemcsak kanalazva vagy kalácsra kenve finom, hanem szaftos kekszet is készíthetünk belőle