Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Egészséges téli csemege: Lilakáposzta és édeskömény saláta vérnaranccsal, aszalt áfonyával, tormás-balzsamecetes öntettel

"Van valami varázslatos abban, amikor nem csak az ízeket, de a színeket is párosítjuk egy fogásban"
2017. January 1.

A divatszakemberek azt mondják, hogy a hasonló árnyalatok egy outfiten belül kész katasztrófához vezetnek – ám a terített asztalra más szabályok vonatkoznak. Van valami varázslatos abban, amikor nem csak az ízeket, de a színeket is párosítjuk egy fogásban – nem csak azért, hogy rubin árnyalatban pompázzon az asztal, hanem ezért is, mert valahogy ezek a vöröses színű összetevők a külcsínytől eltekintve is remekül harmonizálnak egymással: kissé csípős káposzta, frissítő, citrusos-savanykás narancs, és édeskés áfonya. Arról nem is beszélve, hogy ez a kombó ráadásul olyan egészséges, hogy egy doboz C-vitaminnyi energiához juthatunk egy adag elfogyasztásával. Igazi téli csemege – akár – az ünnepi asztalra is.

Hozzávalók

személyenként
  • negyed kis lila káposzta
  • negyed édeskömény
  • fél vérnarancs
  • 1 szár angol zeller
  • 1 újhagyma, vagy egy kis darab póréhagyma
  • 1 evőkanál aszalt áfonya
  • petrezselyem, vagy koriander zöld
  • A dresszinghez
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 vérnarancs
  • só, bors
  • 1 késhegynyi magos mustár
  • 1 késhegnyi ecetes torma

Elkészítés

1. A vérnarancsot gerezdekre szedem, és megfosztom a fehér hártyáktól. A zöldségeket vékony csíkokra vágom, a zöldfűszereket pedig gondosan felaprítom.

2. Az összetevőket egy salátástálban összeforgatom, vigyázva, hogy ne törjenek össze, és ne szottyosodjanak meg a narancs husi darabkák.

3. A dresszinghez minden összetevőt egy kis befőttesüvegbe öntök, majd alaposan összerázom.

4. Magában is isteni, de tortillába töltve is remek, ám talán a legjobb a vietnámi nyári tekercs töltelékeként, rizspapírba göngyölve. Ehhez kör alakú, tavaszi tekercshez használatos rizslapot meleg vízbe áztatok, majd ha megpuhult, kihalászom, és alaposan megpakolom a  töltelékkel, majd félig feltekerem, mindkét oldalát behajtom, és feszes rolóvá tekerem. Szójaszószba, vagy teriyaki szószba mártogatva lenyűgöző fogás.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Pink drink - kókuszkrémes céklaleves forrón vagy frissítőként

Pink drink - kókuszkrémes céklaleves forrón vagy frissítőként

"A legjobb benne mégiscsak a színe – lássuk be, Bridget Jones kék levese óta nem került az asztalra ennél bizarabb árnyalatú fogás!"

Napi ajánlatunk

Top videók