Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Klasszikus libaleves egy kis csavarral. A házi macesz pedig tökéletesen illik hozzá!

Bazsalikompesztós-gombás libaleves házi macesszel
2017. november 8.

Erre a hétre Márton-napi menüvel készültem. Elsőként jöjjön egy klasszikus libaleves, amibe persze tettem egy kis csavart, hogy még különlegesebb legyen. A házi macesz pedig tökéletesen illik a leveshez!

Hozzávalók

4 személyre
  • A leveshez:
  • 1 kg hízott liba szárnytő
  • 2 fej vöröshagyma
  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 db nagyobb fehérrépa
  • 4 ág kakukkfű
  • só, szemes fekete bors
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 25 dkg (sárga) laskagomba
  • 4 evőkanál bazsalikompesztó
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez
  • A maceszhez:
  • 10 dkg liszt
  • fél dl víz

Elkészítés

A liba szárnytövekről eltávolítjuk a zsíros részeket, egy nagyobb fazékba tesszük, felöntjük hideg vízzel, feltesszük főni, majd a forrást követően lehabozzuk. Mikor a hús már puhul, hozzáadjuk a megtisztított, kettévágott hagymákat, a felkarikázott sárgarépát, a nagyobb darabokra vágott fehérrépát és a csokorba kötött kakukkfüvet. Sóval, szemes borssal fűszerezzük, majd gyöngyöztetve addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul, leválik a csontról.

Közben elkészítjük a maceszt. A sütőt előmelegítjük 220 fokra, a lisztből és a vízből tésztát gyúrunk, és tésztanyújtó géppel egészen vékonyra nyújtjuk. Tetszőleges darabokra vágjuk, sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, alaposan megszurkáljuk villával, majd egyenletesen megszórjuk sóval. Betoljuk a sütőbe, és kb. 15 perc alatt ropogósra sütjük.

Leszűrjük a levesalapot (a léből 1 liternyit megtartva), a hagymát, a fehérrépát, a kakukkfüvet és a borsot kidobjuk, a csontokról lefejtjük a húst. A levet sűrű szövésű gézen átengedjük, ha marad a tetején zsír, leszedjük.

Tálalás előtt felforrósítjuk a levest a répával és a hússal, ha szükséges, még sóval, borssal utánafűszerezzük. Közben egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megtisztított laskát átpirítjuk rajta. A leveshez tálaljuk a pesztóval és a macesszel együtt, bazsalikomlevelekkel díszítjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ismeritek a Gatsby szendvicset?

Ismeritek a Gatsby szendvicset?

És egyáltalán, honnan is ered ez a szendvics dolog?

Nutella imádók figyelem! Ezt a kekszet ki kell próbálnotok!

Sokak kedvenc mogyorókréme nemcsak kanalazva vagy kalácsra kenve finom, hanem szaftos kekszet is készíthetünk belőle
Fél óra és kész a finom diós, gyümölcsös morzsasüti

Fél óra és kész a finom diós, gyümölcsös morzsasüti

Ősszel nagyon szeretem megpakolni a kosaram édes, szaftos gyümölcsökkel, ezek a legtöbb esetben morzsasütiben végzik nálam. A morzsás réteget szinte minden alkalommal variálom kedvem szerint: kókusszal, zabbal, zabkorpával is szoktam készíteni. Most egyszerűen a liszt egy részét finomra őrölt dióval helyettesítettem, hogy még ősziesebb legyen a desszertem.

Napi ajánlatunk

Top videók

Almás kalácspuding

Krémes és gyümölcsös, télies ízű és illatú kalácspuding. Vegyétek ki a sütőből, hintsétek meg porcukorral, és tálaljátok azon melegében!

Nutella imádók figyelem! Ezt a kekszet ki kell próbálnotok!

Sokak kedvenc mogyorókréme nemcsak kanalazva vagy kalácsra kenve finom, hanem szaftos kekszet is készíthetünk belőle