Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Kapusta – A lengyel káposztaleves

2016. December 21.

Hozzávalók

  • 1.5 kg húsos oldalas
  • 170 g zsíros császárszalonna
  • 1 nagy fej hagyma
  • ¼ csésze liszt
  • 450 g savanyú káposzta, lével együtt
  • 1 közepes fej káposzta, lereszelve
  • 2 db 400 grammos paradicsomkonzerv
  • 1 evőkanál köménymag
  • 1 teáskanál só
  • 1.8 kg burgonya
  • rozskenyér és vaj

Elkészítés

Tegyük a húst egy 8 literes lábosba, és öntsük fel vízzel. Fedő nélkül forraljuk fel, gyöngyözve forralva főzzük 45 percig. Közben szedjük le a habot. Zárjuk el a tűzhelyet, és hagyjuk a vízben pihenni még 15 percig.

Amíg a hús fő, egy közepes serpenyőben 2-3 perc alatt pirítsuk meg a kockára vágott császárszalonnát. Adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk puhára. Vegyük vissza a hőfokot, adjuk hozzá a lisztet, és főzzük még 3 percig. Tegyük le a tűzről, és tegyük félre.

Vegyük ki a húst a főzővízből, de ne öntsük ki azt.

Tegyük bele a savanyú káposztát levével együtt a hús főzőlevébe, adjuk hozzá a reszelt káposztát, a paradicsom konzerveket, a köménymagot, a sót, a császárszalonnás-hagymás keveréket.

Közepes lángon főzzük 30-35 percig, amíg a káposzta megpuhul. Közben vegyük le a húst a csontról, és tépkedjük falatnyi darabokra. Ha a káposzta megfőtt, tegyük bele a húst is, és melegítsük fel újra.

Hámozzuk meg, és negyedeljük el a burgonyákat, és tegyük hideg, sós vízbe, amíg a káposzta fő. Forraljuk fel, majd 10 perc alatt főzzük puhára. Szűrjük le, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Vágjuk a burgonyát falatnyi darabokra, és vagy adjuk a leveshez, vagy köretként tálaljuk. (Attól, hogy nem főzés előtt vágjuk kisebb darabokra, jobban megmarad a tartása, kevésbé esik szét a krumpli.)

Vajas rozskenyérrel tálaljuk.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kedvenc karácsonyi menünk 2. rész: Vegetáriánus töltött káposzta

Kedvenc karácsonyi menünk 2. rész: Vegetáriánus töltött káposzta

Töltött káposzta, azaz keltekercs vegetáriánus módon, bulgurral készítve.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!