Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kapros túrós béles

Adásban volt: 2015. május 27.
A recepthez tartozó videó
Uzsonnára, vacsorára fantasztikus ez a kapros, túrós batyu. Az elkészítése pedig nem igényel különösebb rutint.
2016. július 28.

Hozzávalók

  • Tészta:
  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojás

  • 2 ek cukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • fél kocka élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • Töltelék:
  • fél kg házi túró
  • 3 ek citromhéj
  • 1 db tojás
  • 2 ek búzadara
  • 2 ek cukor
  • 1 vaníliarúd

  • 1 csokor kapor

Elkészítés

Tészta

Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk, és egy keverőtálban hozzáöntjük az átszitált liszthez. Beletesszük olvasztott vajat, a tojássárgáját és két csipet sót. Egy kanállal összekeverjük, majd kézzel vagy dagasztógéppel egynemű tésztává összedogozzuk, és hagyjuk megkelni.

Töltelék

A túrót áttörjük, hozzáadunk egy tojássárgáját, 2 evőkanál búzadarát, 2 evőkanál cukrot, egy csipet sót és egy vanília rúd kikapart magját. A fehérjét pedig egy külön tálban könnyű habbá verjük, és a túrós töltelékhez keverjük. Végül beleszórjuk a finomra aprított kaprot. Rövid időre a hűtőszekrénybe tesszük.

Amikor a tészta megkelt egy lisztezett deszkán átgyúrjuk, és egy sodrófával kinyújtuk. Egy derelyevágóval 5×5 cm-es négyzeteket vágunk belőle, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsire fektetünk.

Mindegyik közepére egy-egy nagyobb evőkanálnyi tölteléket kupacolunk. A  tészta széleit egy felvert tojással megkenjük , és a négy sarkát összecsippentve batyut csináljunk belőle.
Amikor elkészültek, kívülről is bekenjük a felvert tojással, és 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Paprikás csirke kapros-túrós csuszával

Paprikás csirke kapros-túrós csuszával

Gergely Róbert, színművész amióta az eszét tudja, mindig is a finom ételek és a konyha bűvöletében élt. Már gyerekként megtanulta a piacokat járva, hogy melyik húsból milyen ételt érdemes készíteni, melyik zöldség vagy gyümölcs egészíti ki harmonikusan. Fiatal művészként, aztán Pécsre kerülve kóstolt bele igazán a gasztronómia egy magasabb válfajába, azóta is nagyon szívesen sürög-forog a tűzhely körül, és saját bevallása szerint finom fogások kerülnek ki a keze alól.
Fetás-túrós pogácsa

Fetás-túrós pogácsa

Apró méretű pogácsa, amit a közepében rejtőző fetasajt tesz különlegessé.
5 dolog, amiről a túró álmodik

5 dolog, amiről a túró álmodik

Kíváncsian jártunk utána, milyen túrós recepteket olvastatok nálunk a leggyakrabban. Most lajstromba vesszük, és újra közkinccsé tesszük ezeket, hogy akinek esetleg kimaradt valamelyik, vagy lapul még a hűtőben egy zacskó jobb fajta házi túró, az is kedvet kapjon az elkészítéshez.

Napi ajánlatunk

Top videók

5 szuper ötlet a jégkockatartók hasznosítására

Nyáron talán mindenki hűtőszekrényében lapul egy-két folyamatosan feltöltött jégkockatartó, hogy bármikor hűsíthessük magunkat jeges italokkal. Szilikonból sokféle jópofa formában beszerezhetjük, és nemcsak jégkocka gyártáshoz használhatjuk! Íme pár további ötlet.