Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Kakaós túrós pite egészségesen

Kiskoromban az egyik kedvenc percek alatt összedobható desszertem volt a kakaós-cukros túró. Ez az emlék ihlette a következő receptet, amelyben ugyan a cukrot eritritre cseréltem, de sikerült felidéznem ugyanazt az ízt, pite formájában.
2018. február 8.

Hozzávalók

22 cm-es formához
  • A tésztához:
  • 150 g zabliszt
  • 25 g cukrozatlan kakaópor
  • 4 g sütőpor
  • 70 g eritrit
  • 2 db tojássárgája
  • 15 g kókuszolaj
  • 1 dl tej
  • A töltelékhez:
  • 250 g zsírszegény túró
  • 25 g cukrozatlan kakaópor
  • 80 g eritrit
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 db tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • A tetejére:
  • 1 db tojásfehérje
  • porrá őrölt eritrit

Elkészítés

Először összekeverjük a tészta száraz hozzávalóit; a zablisztet, a kakaóport, a sütőport és az eritritet. Utána összekeverjük a tojássárgáját a kókuszolajjal és a tejjel. Végül egyneművé gyúrjuk a száraz és nedves hozzávalókat. Ha szükséges, adunk még hozzá tejet vagy lisztet, hogy jól formázhatóvá váljon. Ezután legalább fél óráig pihentetjük a tésztát.

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

A töltelékhez összekeverjük a túrót a kakaóporral, az eritrittel, a reszelt citromhéjjal, 1 egész tojással és egy tojásfehérjével.

A pihentetett tésztát liszttel megszórt nyújtódeszkára helyezzük. A 2/3-ad részét kb. 3 mm vastagságú körlappá nyújtjuk. Ezt egy piteforma vagy egy kapcsos tortaformba aljába nyomkodjuk úgy, hogy maradjon oldalt egy 3 cm magas perem.

A tésztát egyenletesen megtöltjük a kakaós túrókrémmel, majd ráhajtogatjuk a tészta oldalát a töltelékre. Végül a maradék tésztából tetszés szerinti formákat vágunk és beterítjük vele a túró tetejét.

A maradék tojásfehérjével megkenjük a tészta tetejét, majd az előmelegített sütőbe toljuk kb. 25 percre.

Az elkészült süteményt porrá őrölt eritrittel megszórva tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egészséges köntösben egy klasszikus desszert: itt a reform tiramisu

Egészséges köntösben egy klasszikus desszert: itt a reform tiramisu

Szinte észre sem lehet venni, hogy babapiskóta, mascarpone, és nyers tojássárgája sem került ebbe a pohárkrémbe. A kávéba áztatott zabpiskóta és a túrós-kókusztejszínes krém tökéletesen pótolja a megszokott tiramisu ízét.
Karamellizált almatorta csökkentett kalóriatartalommal

Karamellizált almatorta csökkentett kalóriatartalommal

A klasszikus recept vércukorszintbarát verziója
Kávés süti a javából: Espresso muffin

Kávés süti a javából: Espresso muffin

Az espresso világnapja alkalmából a délutáni kávé mellé tökéletesen passzoló kávés muffinokat készítettem.

Napi ajánlatunk

Top videók