Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Már a farsangra gyúrva, itt a jalebi

Nem csak finom, hanem annyira mókás külsejű is, hogy biztosan a farsangi bulik sztárja lesz!
2018. January 24.

Ha már úgyis itt a fánkszezon, próbáljátok az észak-afrikaiak és ázsiaiak kedvelt édességét, a jalebit. A receptet már 1000 évvel ezelőtt feljegyezték egy, a mai Iránban íródott szakácskönyvben. Ha beírjátok a legnagyobb videomegosztó oldal keresőjébe a „jalebi street food” kifejezést, rengeteg jópofa videót találtok a készítéséről. 

Hozzávalók

4 személyre
  • A tésztához:
  • 2 dl langyos víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • kb. 14 dkg liszt + 1-2 dkg
  • 3 dl olaj a sütéshez
  • A cukorsziruphoz:
  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1/2 kávéskanál sáfrány (vagy sáfrányos szeklice)
  • 1 nagy csipet kurkuma

Elkészítés

Először elkészítjük a cukorszirupot: a cukrot a vízzel, a sáfránnyal és a kurkumával felforraljuk, majd kevergetve, gyöngyöztetve hígabb sziruppá főzzük. Mikor elkészült, lehúzzuk a tűzről, de melegen tartjuk.

A tésztához a langyos vízben elkeverjük a sütőport és a sót. Folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a 14 dkg lisztet, majd még annyit, hogy egészen sűrűn folyó (nem törős!) masszát kapjunk.

A masszát egy kb. 4-5 mm-es nyílással ellátott flakonba vagy habzsákba töltjük. Az olajat felmelegítjük, majd a közepesen forró olajba kisebb-nagyobb csigaformákat nyomunk a tésztából. A csigák titka abban rejlik, hogy gyors, folyamatos mozdulatokkal dolgozzunk, lehetőleg minél közelebb az olajhoz. Fél-1 perc alatt átsütjük a csigákat, majd szedőlapáttal kivesszük az olajból, és azonnal megmártjuk a cukorszirupban. Tálalásig rácsra helyezzük pihenni.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szénhidrátszegény jambalaya füstölt tofuval

Szénhidrátszegény jambalaya füstölt tofuval

A cajun konyha egyik legnépszerűbb étele a jambalaya. Ahány ház, annyi szokás, szokták mondani, ezért úgy gondoltam, az én alaposan újragondolt verzióm is belefér. Az erős, karakteres fűszerezést meghagytam, azonban kivételesen a szénhidrátszegénység volt a cél, ezért a belefőzött rizst füstölt tofuval helyettesítettem.
Sült apróhal csemegeuborkás mártogatóssal

Sült apróhal csemegeuborkás mártogatóssal

Ha csak egy olajban sült, ropogós snacket mondhatnék mint kedvencemet, szerintem a sprotnit választanám. Sörözés, borozás mellé tökéletes harapnivaló, főleg, ha finom mártogatóssal tálaljátok.
Soksajtos puffancsok sült kápiás humusszal

Soksajtos puffancsok sült kápiás humusszal

A mártogatós isteni finom, de ha nincs kedvetek pepecselni a kápiával, tálaljátok egyszerűen fokhagymás tejföllel a kis pufikat.

Napi ajánlatunk

Top videók