Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Pihentetéssel együtt fél óra! És akkor most még egyszer. Pihentetéssel együtt fél óra!
2017. január 9.

Ha valaki, akkor én biztos nem vagyok az a nagy kenyérsütő. Egy kenyerem van csak, amit néha napján megsütök, az pedig a dagasztás nélküli, összekeverem, állni hagyom fél napot típusú kenyér – ami egyébként isteni, és megvan a maga tudománya, hogy hogy lesz dagasztás nélkül is pont ugyanolyan, mint az, amit dagasztottak.  De ez most itt a zárójel, aminek vége is, vissza a kiinduláshoz, vagyis, hogy nem sütök kenyeret.

Na de történt egyszer, nevezetesen január elsején, hogy egyszer csak rájöttem, hogy nincs itthon kenyér. Megvolt a lencsefőzelék és a virsli ebédre, még egy kis lencsesaláta is lecsúszott, és fel sem tűnt, hogy estére nincs kenyér a vacsorához, csak a felvágottak, sajtok, zöldségek, a hűtő előrelátóan tele volt. A gyerekek már kérdezgették, mi lesz a vacsora, úgyhogy kénytelen voltam kitalálni valamit, mert egyikünk sem akart a férjemmel a hidegben elcsámborogni az éjjel-nappaliig, ahol valószínűleg amúgy is csak egy száraz kenyér fogadott volna minket. Így jött ez a lapos-, vagy lepénykenyér recept, amihez szerencsére minden volt itthon, vagyis pontosan az a 3 db alapanyag, ami kellett. Összekevertem, négy részre osztottam, utálkoztam kicsit, hogy na pont ezért nem sütök kenyeret, mert ragacsos, pihentettem, kinyújtottam, megsütöttem. Pihentetéssel együtt fél óra múlva ott volt a 4 db illatos, puha laposkenyér a tányérokon.

Nem mondom, hogy pont a téliszalámihoz van kitalálva, de még azzal is finom volt. Egyelőre nem tudok róla nyilatkozni, de szerintem humusszal, vagy avokádókrémmel biztos, hogy isteni, hát még valami jó kis indiai vagy thai étellel!

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 1 ½ tk sütőpor
  • 1 csapott tk só
  • 30 dkg görög joghurt
  • olívaolaj a sütéshez
  •  

Elkészítés

Az összes hozzávalót keverd össze egy tálban, míg egy ragacsos masszát  kapsz. Alaposan lisztezett felületen néhányszor gyúrd át, míg sima nem lesz a tészta, majd oszd négy részre, fedd le műanyag fóliával és hagyd kb. 20 percet pihenni.  Nyújtsd ki az első golyót egy kb. 20-21 cm átmérőjű lepénnyé, közben közepesen magas lángon melegíts egy serpenyőt, amiben egy papírtörölközővel vagy ecsettel alaposan szétkentél egy pár csepp olajat. Helyezd a forró serpenyőbe a lepényt, majd azonnal kend meg olajjal. Ha felhólyagosodott, és megsült az alja, fordítsd meg, és süsd készre a másik oldalát is (oldalanként kb. 2-3 perc). Akár melegen is tálalhatod.

laposkenyer2

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Olcsó és ízletes köret: Mázas hagyma

Olcsó és ízletes köret: Mázas hagyma

Gyors és egyszerű, ugyanakkor mégis különleges
Egy tál, 10 perc – joghurtos citromos sütemény lustáknak

Egy tál, 10 perc – joghurtos citromos sütemény lustáknak

"akár ezzel zárod 2016-ot, akár ezzel kezded 2017-et, nem kell sokat mosogatnod, és nem is kell sokat dolgoznod vele, így jut idő ünneplésre, pihenésre is."
Íme az egyik legtutibb salátaöntet. Mi szóltunk!

Íme az egyik legtutibb salátaöntet. Mi szóltunk!

Mert a hagyományos vinaigrette mártás már egy kicsit talán unalmas. De Horvát Sára kicselezte. Ráadásul nem csak salátákra, hanem sült zöldségekre és húsokra is mehet belőle bátran!

Napi ajánlatunk

Top videók