Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Pontosan milyen bor a Malbec? És melyik étel a legjobb és legfinomabb társa? Mutatjuk!

A Malbec világnap alkalmából
2017. április 17.

Óóóó, a Malbec, jó kis emlékek fűződnek hozzá, de most, hogy világnapja van, utánanéztem, hogy pontosan milyen bor is ez? Mélyvörös, szinte szilváskék, kissé füstös bor, a Cabarnet Sauvignon és a Syrah jó alternatívája, és olcsóbb is, de ettől egyáltalán nem ócska bor, sőt!

Franciaországban, az USA-ban és még néhány országban, valamint Argentínában termesztik, de jellemzően argentin borként gondolunk rá. hiszen az argentinok élesztették újra, és emelték a nemesebb szőlőfajták közé, a világ összes Malbec termelésének 75%-át ők adják. Szilvás, gránátalmás, olykor kékáfonyás jegyei mellett a kávét és a csokit, valamit kissé dohányos ízeket is felfedezhetünk benne. A legjobb tulajdonsága, hogy nagyon összetett íze van, de ezzel együtt nem marad sokáig a szájban, ezért umami barát bor, csakúgy, mint a Cabernet Suavignon. Sovány vörös húsokhoz (struccot, valaki?), szagos sajtokhoz, földes ízű gombákhoz, és pl.a római köményhez különösen jól párosítható.

Ezért is ajánlom most egy jó Malbec mellé ezt a kéksajtos, gombás hamburgert, csak, hogy minden egyben legyen.

Kéksajtos, gombás burger savanyított hagymával

 

Hozzávalók

  • 30 dkg darált marha (min 20% zsírtartalmú)
  • 5 dkg kéksajt
  • 20 dkg csiperke
  • 2 zsömle vagy buci
  • 1 lilahagyma
  • 3 ek vörösborecet
  • 1 tk só
  • 1 tk cukor
  • 1 marék rukola levél
  • só, bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

A húsból formázz két pogácsát a lehető legkevesebb gyurmázással, hogy laza maradjon a szerkezete. Tedd hűtőbe, majd készítsd elő a többi hozzávalót. A hagymát szeleteld vékony karikákra vagy félholdakra, az ecetet keverd össze a sóval és a cukorral, majd add hozzá a felszeletelt hagymát, és tedd félre legalább 10 percre. Néha keverd át. A gombát szeleteld fel, és egy serpenyőben hevíts olajat, majd adagonként, hogy egyszerre ne legyen túl sok a serpenyőben, magas lángon pirítsd meg.

Szedd papírtörölközőre, utólag sózd meg, tedd félre, majd ugyanebben a serpenyőben, közepesen magas lángon hevítsd az olajat, hogy meg tudd sütni a húst. Előtte sózd be az egyik oldalát, majd a sós oldalával lefelé helyezd a serpenyőbe, majd sózd meg a felső oldalát is.

Több iskola van: van, aki forgatja, van, aki nem nyúl hozzá addig, míg nem pirult meg eléggé az alsó része, aztán  van, aki megfordítja és locsolgatja is a serpenyőben lévő olajjal. A lényeg, hogy süsd kedved szerinti hőfokúra, vagyis döntsd el, mennyire szeretnéd átsütni, és ha kész, tedd ki egy tányérra, hadd pihenjen, míg – még mindig ugyanebben a serpenyőben – minimális olajban megpirítod a zsömléket. Ha ezzel is megvagy, morzsolj kevés sajtot az egyik félzsömlére, halmozz rá egy kevés gombát, néhány levél rukkolát, helyezd rá a húspogácsát, majd szórj rá még egy kevés sajtot, majd szedj rá a lecsöpögtetett savanyított hagymából is. Kész is van a Malbec tökéletes társa, vagyis: tálaláshoz önts magadnak egy pohár Malbecet is!

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Íme a vacsorák gyors megmentője, mindössze 3 hozzávalóból: házi lepénykenyér

Pihentetéssel együtt fél óra! És akkor most még egyszer. Pihentetéssel együtt fél óra!
Így bánj a gombával – meghálálja!

Így bánj a gombával – meghálálja!

És az is kiderül, hogyan készítsük el a legtutibb gombás szendvicset
A legjobb köret tipp: lapított krumpli

A legjobb köret tipp: lapított krumpli

Decemberben járunk, és már javában zakatolnak a fogaskerekek, hogy mi legyen a menü a karácsonyi asztalon. Kinek a hagyományos, kinek a kevésbé tradicionális: pulyka, hal, kocsonya, vagy egy új, egyelőre kipróbálatlan recept, amivel villantani szeretnél – legyen bármi, nekem van egy jó köret tippem, ami nagyon sok mindenhez illeni fog.

Napi ajánlatunk

Top videók

5 szuper ötlet a jégkockatartók hasznosítására

Nyáron talán mindenki hűtőszekrényében lapul egy-két folyamatosan feltöltött jégkockatartó, hogy bármikor hűsíthessük magunkat jeges italokkal. Szilikonból sokféle jópofa formában beszerezhetjük, és nemcsak jégkocka gyártáshoz használhatjuk! Íme pár további ötlet.