Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme a legfinomabb őszi muffin receptje!

Fűszeres sütőtökös muffin
2017. október 7.

Hozzávalók

16 db.
  • A muffihoz:
  • 225 g liszt
  • 200 g kristálycukor
  • 100 g barnacukor
  • 400 g sütőtök püré*
  • 4 g szódabikarbóna
  • 2 g sütőpor
  • csipet só
  • 8 g fahéj
  • fél kávéskanál őrölt szerecsendió
  • fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 2 db nagyobb tojás
  • 100 g kókuszolaj megolvasztva
  • 2 evőkanál zsíros tej
  • A sütőtökpüréhez:
  • 1 db kisebb sütőtök
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl habtejszín
  • kevés vaj
  • víz
  • A krémhez:
  • 300 g mascarpone
  • 1 dl habtejszín
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 100 g porcukor
  • fahéj

Elkészítés

 

oli muffin

Először készítsük elő a sütőtök pürét, mert annak hűlnie kell majd. Hámozzuk meg és kockázzunk fel 400-420 g sütőtököt. Kevés vajon kezdjük el pirítani a vaníliás cukorral, majd adjunk hozzá fél dl vizet és 1 dl habtejszínt. Addig főzzük, míg meg nem puhul a tök. Ha kész, botmixer segítségével péppé turmixoljuk (ha túl sok leve lenne, öntsünk le belőle), majd hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni. (Tipp: a meleg pürét tegyük át egy másik tálba és állítsuk hideg vízbe, így hamarabb kihűl.)

A krémhez habosítsuk ki a mascarponét a porcukorral és habtejszínnel, majd ízesítsük vaníliával és fahéjjal ízlés szerint. Tegyük hűtőbe felhasználásig.

Ha kihűlt a pürénk, neki is állhatunk a muffinnak. Mérjük ki külön a száraz és a nedves hozzávalókat, tehát a lisztet, a cukrot, fűszereket, sót, sütőport, szódabikarbónát külön, a maradék hozzávalót: a 400 g kihűlt pürét, a tojásokat, az aromát, tejet és kókuszolajat kissé habosítsuk ki robotgép segítségével. Öntsük hozzá a száraz hozzávalókat is és alacsony fokozaton keverjük egyneművé. Helyezzünk muffin kapszlikat/papírokat a sütőformába, ha nincsen, vajazzuk, lisztezzük ki. Fagyis kanállal adagoljuk bele a tésztát, kb. a forma háromnegyedéig, majd 180-190 fokon, előmelegített sütőben 24 perc alatt készre sütjük. Várjuk meg, még kissé kihűlt, azután díszíthetjük a krémmel. Töltsük habzsákba, ha nincsen, akkor sincs baj, legyünk kreatívak: fagyis kanállal adagoljuk rá vagy akár egy evőkanál segítségével ráhalmozzuk tetszés szerint a krémet, végül fahéjjal meghintve tálaljuk. Jó étvágyat!

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Ez a sütemény csak úgy roskadozik a gyümölcsös máktölteléktől! Zárjuk pitébe az ősz ízeit, a szilvát és a fahéjat!

A süti kapott egy finom, túrós tetőt is, hogy még könnyedebb és ellenállhatatlanabb legyen. Mákos-szilvás pite túrótetővel

A megunhatatlan tócsni - íme négy, egészséges változatban, egy kétperces videóban

Szakítsunk a hagyományos elkészítéssel és süssük a sütőben!