Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Czabán Máté

Így lett egy népszerű főételből kedvenc leves

Egy csésze Tel-Aviv
2017. február 8.

Aki járt már nálam a Kristóf konyhája food truckban, tudhatja, hogy odavagyok a tahinivel, azaz szezámmagkrémmel nyakon öntött, sütőben sült karfiolért – fokhagymás olívaolajjal és frissen őrölt fekete borssal, esetleg egy kis pirított fenyőmaggal, vagy gránátalma magokkal a tetején.

Ez a csodás fogás ott díszeleg minden tel-avivi kávézó menüjén – olyan népszerű, hogy a pincér egyszerűen csak „kruvit”-nak, azaz karfiolnak nevezi, és máris mindenki tudja, miről van szó – mintha csak a karfiolnak ez az egyetlen egy elkészítési módja volna a nagyvilágon.

Így aztán, amikor a napokban éppen egy menüsort állítottam össze egy kollaboráció alkalmából – egy Valentin-napi vacsorát főzök majd az egyik kedvenc tel-avivi kávézó-éttermemben, a Café Xohoban -, eszembe jutott: ha mindenki imádja az ízkombinációt, miért nem használjuk többféle változatban: szószként, sőt, akár levesként is.

Egy baráti vacsora tökéletes alkalom volt arra, hogy leteszteljem a receptet. Szem (azaz tányér) nem maradt szárazon…

 

Hozzávalók

  • 1 fej salotta, vagy más fehér hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 karalábé
  • 1 kis fej karfiol
  • 4 evőkanál tahini
  • 1 citrom leve és héja
  • olívaolaj

  • bors
  • római kömény
  • őrölt koriandermag
  • szerecsendió
  • 2 evőkanál fenyőmag

Elkészítés

A zöldségeket aprócska kockákra vagdosom – minél kisebbek, annál hamarabb puhulnak.

Olívaolajat hevítek egy teflon lábas alján, meghintem a fűszerekkel – szerecsendióból csak egy csipetet haszálok, a többi fűszerrel gálánsabban bánok.

Jöhetnek az apróra vágott zöldségek is – tíz másodpercenként megkevergetve őket alaposan megpirítom őket, de azért nem annyira, hogy barnulni, vagy karamellizálódni kezdjenek – így megtarthatom a levesem ártatlan, hófehér színét.

Amikor már nagyon pirulna a hagyma, a felöntöm 7.5 dl forró vízzel, kissé utána fűszerezem, majd felforralom, és fedővel lefedve, takaréklángon bugyborékoltatom 25 percen át.

Addig is kikeverem a tahinit: kétszeres mennyiségű vízzel, citromlével, egy gerezd préselt fokhagymával, egy kis olívaolajjal, és a fűszerekkel tartármártás-sűsűségű masszát keverek.

Jön a botmixer varázslat: lehúzom a tűzről a lábost, a péppé főtt zöldségeket alaposan összeturmixolom, belereszelek egy kis citromhéjat is, majd nyakon öntöm a tahinivel, és még egy kicsit mixelek rajta a varázspálcámmal.

Friss zöldfűszerekkel, száraz serpenyőn pirított fenyőmaggal, vagy gránátalma magokkal megkoronázva tálalom. A selymes, fehér leves azonnal a bauhaus épületekkel ékes „Fehér Városba”, Tel Avivba repít.

Fotó: Czabán Máté

Fotó: Czabán Máté

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Ez az Ízes élet egyik kedvenc kakaós-fahéjas csiga receptje

Ez az Ízes élet egyik kedvenc kakaós-fahéjas csiga receptje

A régi és az új klasszikus találkozása
Állítólag ez bolygónk egyik kedvenc fogása

Állítólag ez bolygónk egyik kedvenc fogása

Talán nem véletlen, hiszen egy valódi íz, illat és boldogságbomba!

Napi ajánlatunk

Top videók

5 szuper ötlet a jégkockatartók hasznosítására

Nyáron talán mindenki hűtőszekrényében lapul egy-két folyamatosan feltöltött jégkockatartó, hogy bármikor hűsíthessük magunkat jeges italokkal. Szilikonból sokféle jópofa formában beszerezhetjük, és nemcsak jégkocka gyártáshoz használhatjuk! Íme pár további ötlet.