Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Így készítsd a legkrémesebb zöldséglevest

Ezúttal karfiolból, ami ráadásul a főzés előtt sütőbe kerül, hogy még ízletesebb és zamatosabb legyen
2017. January 18.

Nagyon szeretem sütve, pirítva a zöldségeket, ha csak tehetem, így készítem el a karfiolt, kelbimbót, brokkolit, sárgarépát. A sütés, grillezés hatására sokkal ízesebbek, zamatosabbak lesznek, ez a plusz karakter pedig nagyon jót tesz a kevésbé intenzív alapízű zöldségeknek.

 

Hozzávalók

4 személyre
  • 1 kis fej karfiol
  • 2 + 1 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg burgonya
  • 8 dl-1 l zöldségalaplé
  • 2 dl zsírosabb hab- vagy főzőtejszín
  • 4 csík bacon a tálaláshoz
  • parmezán sajt a tálaláshoz
  • tört csili a tálaláshoz

Elkészítés

A karfiolt megmossuk, leszárítjuk, rózsáira szedjük. Kiterítjük egy sütőpapírral leterített sütőlemezen, meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. 220-230 fokra előmelegített sütőben, néha átforgatva addig sütjük, míg kissé megpirulnak a zöldségdarabok.

Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olívaolajat, rászórjuk az újhagyma felkarikázott fehér részét (a zöldjét félretesszük a tálaláshoz) és az aprított fokhagymát. Megdinszteljük, majd hozzáadjuk a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát. Átpirítjuk, rátesszük a sült karfiolt, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével.

A levest felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

Mikor már puha a burgonya is, egy merőkanálnyi lével kikeverjük a tejszínt, és apránként, folyamatos keverés mellett a leveshez csorgatjuk. A kész levest botmixerrel krémesítjük.

Sült baconnel a tetején, reszelt parmezánnal, újhagyma aprított zöldjével és kevés tört csilivel megszórva tálaljuk.

 

 sultkarfiolleves1

 

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Könnyű elkészíteni, egészséges, és irtó jól mutat a tányéron: Töltött kaliforniai paprika

Könnyű elkészíteni, egészséges, és irtó jól mutat a tányéron: Töltött kaliforniai paprika

Vidám, színes és ezerféleképpen variálható étel, ami ráadásul gyorsan készen van, és a kisebb maradékok hasznosítására is tökéletes. Tölthetitek húsosan vagy zöldségekkel, rizzsel, barna rizzsel, bulgurral vagy kuszkusszal, mindenhogyan finom.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!