Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Húsos pite

2018. január 5.

Elmúltak az ünnepek, maradt a hideg tél, én pedig biztos vagyok benne, hogy ilyenkor legtöbbünk laktató ételekre vágyik. Készítsetek pitét sósan: hússal, zöldségekkel! Azt hiszem, ez az az étel, amely mindannyiunkat át fog melegíteni.

Hozzávalók

4 személyre
  • 25 dkg karfiol
  • 25 dkg burgonya
  • 25 dkg sárgarépa
  • 1 szál póréhagyma
  • 1+1 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej sonkahagyma (vagy 1 nagyobb fej vöröshagyma)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 2 szál angol zeller
  • 60 dkg sertés-marha darált hús
  • só, őrölt fekete bors
  • 15 dkg liszt
  • 9 dkg vaj
  • 1 tojás + a kenéshez
  • kevés hideg víz (ha szükséges)

Elkészítés

A karfiolt megmosva, rózsáira szedve roppanósra főzzük. A burgonyát bő vízben szintén félkeményre főzzük. A répákat megpucoljuk, felkarikázzuk, majd egy kevés vízben roppanósra pároljuk.

A póréhagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. 1 evőkanál olajon addig pároljuk, amíg karikáira esik, majd hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott hagymát, a felaprított fokhagymát, a megmosott, felcikkezett gombát és a feldarabolt angol zellert. Hozzáadjuk a karfiolt, a meghámozott, felkockázott burgonyát és a répát, együtt összepirítjuk, majd félretesszük.

A maradék olajon fehéredésig pirítjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Hozzákeverjük a zöldségeket.

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, kevés sót és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. Fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.

A húst a zöldségekkel egy nagyobb sütőtálba halmozzuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, a sütőtál tetejére borítjuk, a széleket villával megmintázzuk.

A pite tetejét megszurkáljuk villával, majd lekenjük a felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Tetszőleges salátával tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A zimankós időre való tekintettel egy igazán laktató étellel készültem: Csirkés pirog tésztasalátával

A zimankós időre való tekintettel egy igazán laktató étellel készültem: Csirkés pirog tésztasalátával

 Pirogot többféle tésztából is süthetünk, készíthetjük olajban vagy sütőben. Ez most egy burgonyás tésztájú, káposztás-csirkés töltelékkel ízesített, olajban sült verzió. A céklasaláta pedig egyszerűen dukál mellé, amellett, hogy gyönyörű a színe, az íze is isteni!

Napi ajánlatunk

Top videók