Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hogyan készül a házi mogyoróvaj?

2016. szeptember 18.

Hozzávalók

  • 2 csésze nyers, nem pörkölt, meghámozott földimogyoró
  • ½ teáskanál só,ízlés szerint
  • 1-2 evőkanál mogyoróolaj vagy más olaj (elhagyható, de krémesebb lesz tőle a mogyoróvaj)
  • 1-2 evőkanál méz vagy más édesítő (elhagyható)
  • További lehetséges hozzávalók:
  • 1-2 evőkanál kakaópor,
  • ½ teáskanál fahéj vagy más fűszer,
  • maréknyi apró csokidarab
  • néhány kanál Nutella
  • Szükséges felszerelés:
  • tepsi
  • késes robotgép
  • fakanál
  • fedeles tárolóedény

Elkészítés

1.Pirítsuk meg a mogyorót. (Opcionális.): Melegítsük elő a sütőt 175 Celsius fokra, majd a tepsire terítve, 10 percig pirítsuk világos arany barnára a mogyorót egy kis olajjal. Ezt a lépést ki is hagyhatjuk, ha jobban szeretjük a nyers mogyorót, vagy ha előre megpirított mogyorót használunk. A pirítástól mélyebb lesz az íze, és könnyebb dolgunk lesz a robotgéppel, hiszen a pirítás hatására kiszabadul az olaj a mogyoróból.

2.Tegyük a mogyorót a késes robotgépbe. Ha előtte megpirítottuk, várjuk meg, amíg kihűl, majd aprítsuk fel. Ha nem a teljesen krémes mogyoróvajra vágyunk, akkor most tegyünk félre ½ csésze mogyorót.

3. Dolgoztassuk a robotgépet 1 percig. Állítsuk meg, és távolítsuk el a mogyorót az edény oldaláról. Ilyenkor úgy néz ki a mogyoró, mint a kuszkusz.

4.Dolgoztassuk a robotgépet 1 percig. Állítsuk meg, és távolítsuk el a mogyorót az edény oldaláról. A massza most már kezd összeállni. Még mindig nem mogyoróvaj, de már jól haladunk.

5.Dolgoztassuk a robotgépet 1 percig. Állítsuk meg, és távolítsuk el a mogyorót az edény oldaláról. Ilyenkor mogyoró fényes és lágy, mint a nagyon sűrű mogyoróvaj.

6.Adjuk hozzá a sót, az édesítőt, az olajat, és minden opcionális hozzávalót, amit szeretnénk.

7.Dolgoztassuk a robotgépet további 1-2 percig, egészen addig, amíg teljesen sima nem lesz. A házi mogyoróvaj mindig sűrűbb egy kicsit, mint a bolti, de ilyenkor már jól kenhető. Kóstoljuk meg, és sózzuk, ha még szükségesnek ítéljük meg. Ha korábban félretettünk egy kis adag mogyorót, azt most keverjük hozzá.

8.Tegyük át a mogyoróvajat egy tárolóedénybe, tegyük rá a fedőt, és tegyük a hűtőbe. Azonnal fogyasztható, de hűtve hetekig eláll.

Tippek:

1.Ha előre pirított mogyorót használunk, akkor is érdemes egy kicsit átmelegíteni egy serpenyőben, hogy fellazuljon az olajtartalma.

2.Bármilyen más magot is használhatunk, egyszerűen cseréljük a mogyorót pisztáciára, mandulára, stb.

3.Arányosan növelhetjük vagy csökkenthetjük a mennyiségeket, ha kevesebb ill. több mogyoróvajra vágyunk.

 

Forrás: thekitchn.com

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszervaj háromféleképpen

Fűszervaj háromféleképpen

A különböző fűszerekkel ízesített vajak, csodálatos kiegészítői lehetnek sült húsoknak, amik grillen is sülhetnek, de önmagukban is finomak pirítósra kenve.
Kekszes-krémes parfé

Kekszes-krémes parfé

Egyszerű de látványos desszert

Napi ajánlatunk

Top videók

Almás kalácspuding

Krémes és gyümölcsös, télies ízű és illatú kalácspuding. Vegyétek ki a sütőből, hintsétek meg porcukorral, és tálaljátok azon melegében!

Nutella imádók figyelem! Ezt a kekszet ki kell próbálnotok!

Sokak kedvenc mogyorókréme nemcsak kanalazva vagy kalácsra kenve finom, hanem szaftos kekszet is készíthetünk belőle