Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

Adásban volt: 2014. június 16.
A recepthez tartozó videó
A hideg gyümölcslevesek, amúgy is a nyári ebédek főszereplői, ez a bazsalikomos őszibarackleves biztos siker, a bazsalikom egyszerűen csodát tesz!
2016. július 12.

Hozzávalók

  • 1,2 liter víz
  • 7,5 dkg nádcukor
  • csipet só
  • 1 nagy darab citromhéj
  • 4 őszibarack meghámozva
  • 8 levél bazsalikom
  • 3 dl (török) joghurt
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • Bazsalikompesztó:
  • 2 csokor bazsalikom
  • 1 zöldcitrom leve és reszelt héja
  • 5 dkg hámozott, pirított mandula
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál méz

Elkészítés

Egy lábasban felforraljuk a vizet, hozzáadjuk a cukrot, a sót és egyben a nagy darab citromhéjat. Addig főzzük, amíg a cukor teljesen felolvad.
Beletesszük a felkockázott őszibarackot, vagy nektarint és a nyolc bazsalikomlevelet.
Néhány percig főzzük, de éppen csak annyira, hogy az őszibarack kissé elveszítse a nyersességét, de ne puhuljon meg.
A joghurtot csomómentesre keverjük az étkezési keményítővel és egy merőkanálnyi főzőlével, majd a levesbe keverjük.
De már nem forraljuk, csak néhány percig kevergetjük.
Tálalás előtt a bzsalikom leveleket kivesszük a levesből és teljesen kihűtjük. 

A pesztóhoz az összes alapanyagot botmixerrel, vagy kis aprítógépben pürésítjük, és a levesre kanalazva tálaljuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Olajbogyós-juhtúrós krém

Olajbogyós-juhtúrós krém

Az apróra vágott olajbogyó, kapribogyó, szardella és olívaolaj keveréke, nem más mint egy klasszikus provanszi előétel a tapenade. A dél-francia ízek találkozása a juhtúróval pirítósra kenve, és friss, roppanós zöldségekkel is tökéletes!
Bazsalikompesztós burgonyafőzelék

Bazsalikompesztós burgonyafőzelék

A bazsalikomos burgonyapüré már sok divatos étterem étlapján számít klasszikus köretnek. Ebből kiindulva jött az ötlet, hogy más ételben is jól passzolhatnak egymással. Kiderült, hogy a krumpli és a bazsalikom egy főzelékben is remek párost alkotnak. Szatmári Feri, a Főzelékes legújabb receptje.

Napi ajánlatunk

Top videók

Pesztós-sajtos koszorú

Az egyik legtutibb partikaja ez a pizzatészta alapú koszorú! Nemcsak finom, hanem a középre tálalt tetszőleges mártogatóssal nagyon mutatós is, házibulikon az asztalon a helye!