Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Házi májkrémvariációk

Hogy mennyire sokoldalú a májkrém? Minimum ennyire.
2018. June 16.

Idejét sem tudom, mikor vásároltam utoljára boltban májkrémet. Annyi érv szól amellett, hogy otthon készítsük: gyorsan megvan, garantáltan tudjuk, hogy mi kerül bele, ráadásul úgy ízesítjük az alapverziót, ahogy csak szeretnénk. Az alábbi recepteket csirkemájból készítettem, de természetesen ezt a hozzávalót is kedvetek szerint variálhatjátok.

Hozzávalók

8-10 adaghoz
  • 50 dkg csirkemáj (szív nélkül)
  • 1 teáskanál olaj vagy zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • őrölt fekete bors, só
  • kevés cukrozatlan habtejszín

Elkészítés

A májat megtisztítjuk, kis darabokra vágjuk.

A zsiradékot felhevítjük egy serpenyőben, rátesszük a megtisztított, apróra vágott hagymát, és megdinszteljük rajta. Erre kerül a máj, erős lángon, forgatva alaposan átsütjük. Közben borsozzuk, a sütés végén megsózzuk.

A kész hagymás májat késes aprítóban áttörjük, fokozatosan kevés tejszínt adagolunk hozzá, ezzel krémesítjük. A tejszín elhagyható vagy puha vajra is cserélhető.

Ha további variálástól mentes alapverziót készítünk, sütés közben adjunk a májhoz például majoránnát!

Aszalt gyümölcsös-sajtos szendvics

Az alapverzió akár különleges előétellé is varázsolható, ha camembert vagy brie sajttal, valamint aszalt gyümölcsökkel (például szilvával vagy fügével) tálaljuk.

Parmezános-tojásos májkrém

Az alapverzió szerint elkészített májat 4 db keményre főtt, kihűlt tojással, 2 evőkanál mustárral, és 3-4 dkg lereszelt parmezánnal törjük krémesre. (Mennyisége jelentősen növekedni fog.)

Zöld fűszeres-kolbászmorzsás májkrém

Az alapverzióhoz sütés közben 2 ág kakukkfű lecsipkedett leveleit is hozzáadjuk, a kész májkrémhez pedig frissen vágott snidlinget forgatunk.

A felkarikázott kolbászt serpenyőben lesütjük zsírjára, majd addig sütjük, amíg kívülről ropogós lesz. Kivesszük a serpenyőből, apróra vágjuk, majd ezzel szórjuk meg a májkrémes szendvicset.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Almaszószos süti

Almaszószos süti

Sokáig puha marad, könnyű és jól variálható az akár klasszikusnak is nevezhető amerikai almaszószos süti.
Vajas keksz

Vajas keksz

A klasszikus shortbreadet tea vagy kávé mellé fogyasztják. Az alaprecepthez készítettem egy kis vaníliás cseresznyét, ezzel, valamint sajtkrémmel tálaltam a kekszeket. Tökéletes uzsonna, ugye?
Túl a köreten: édes túrós-tarhonyás lepény

Túl a köreten: édes túrós-tarhonyás lepény

Amikor a tarhonyából édes sütemény válik.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!