Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Hamis mézes-krémes

Sokak kedvenc sütije egy kicsit újragondolva
2017. december 15.

Hozzávalók

  • A piskótához
  • 750 g liszt
  • 150 g vaj
  • 200 g porcukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 3 db tojás
  • 125 g virágméz
  • 125 ml zsíros tejföl
  • A krémhez:
  • 750 ml zsíros tej
  • 100 g búzadara
  • 50 g kristálycukor
  • 1 evőkanál vanília kivonat vagy 1 db vanília rúd
  • 100 g szobahőmérsékletű vaj
  • 150 g baracklekvár
  • 2 evőkanál rumaroma

Elkészítés

Elsőként a pirkótát állítjuk össze: ez a része a süteményünknek nagyon egyszerű lesz, minden hozzávalót kimérünk egy nagyobb tálba és alaposan összegyúrjuk. Kb. 30 percre tegyük hűtőbe, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.

Ezalatt készítsük el a krémet. Vágjuk félbe a vanília rudat és kaparjuk ki a magjait a már kimért tejbe. Tegyük fel forrni. Ha aromát használnánk, azt is most adjuk hozzá. Amikor kezd forrni, adjuk hozzá a cukrot és a búzadarát, majd folyamatos keverés mellett sűrűsítsük be. Miután elkészült és hagytuk visszahűlni szobahőmérsékletűre, habosítsuk ki a puha vajat robotgép segítségével, ezután adjuk hozzá a krémünkhöz.

Vegyük elő a tésztánkat. Egy sütőlemez vagy egy tepsi hátulját vajazzuk ki és lisztezzük be. Osszuk két felé a tésztát és a tepsi méretének megfelelően nyújtsuk ki őket. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 10-12 perc alatt süssük meg. Ahogy kivesszük a sütőből, jelöljük meg bevágással mindkét tészta felét, így könnyebben tudjuk majd elvágni. Így kapunk 4 lapot.

Állítsuk össze a mézesünket! A baracklekvárunkat lazítsuk fel kicsit a rummal, melegítsük langyosra és kenjük meg vele az első lapot. Jöhet rá a grízes krém, majd a következő tészta és így tovább. Ha lágy lenne a krémünk, akkor töltsük tepsibe vagy tortakeretbe, esetleg tortaformába, ha van téglalap alakú. Tegyük be a hűtőbe egy éjszakára, de ha nagyon türelmetlenek lennénk, elég neki 2-3 óra is. Díszítsük porcukorral.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Karácsonyi céklás-csokoládés süti

Karácsonyi céklás-csokoládés süti

 Íme egy karácsonyi desszertem, ami a sok hozzávaló ellenére, nagyon könnyen, pillanatok alatt elkészíthető. Miközben sül a desszertünk, a sütőből kiáramló illatoknak köszönhetően a karácsonyi hangulat garantált.
Dobos torta Olivér séfünktől

Dobos torta Olivér séfünktől

A hagyományostól egy kicsit eltérő tálalásban

Napi ajánlatunk

Top videók