Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyümölcsös darafelfújt kókusszal, ananásszal

Olcsó, könnyű süti, sokunkat a gyerekkorunkra emlékeztet.
2018. March 16.

Szerintem a darafelfújtat senkinek sem kell bemutatni. Pici csavar most azért került bele: a búzadara egy részét kókuszreszelékkel helyettesítettem, és tettem még bele egy kis ananászt is. Gluténmentes diétában a búzadarát rizsdarával, laktózmentes táplálkozás esetén pedig a tejet kókusztejjel helyettesíthetitek. A süti nyírfacukorral vagy egyéb édesítővel is elkészíthető, tehát a mentes étkezés egyik alapdesszertje lehet a fent felsorolt változtatásokkal.

Hozzávalók

4-6 adaghoz
  • 7 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg búzadara
  • 3 dkg kókuszreszelék
  • fél biocitrom lereszelt héja
  • 4 tojás
  • 5 dkg vaj + a forma kikenéséhez
  • 15 dkg ananász (friss vagy konzerv)
  • porcukor és gránátalmamagok (elhagyható) a díszítéshez

Elkészítés

A tejet vastag aljú lábasba öntjük, forralni kezdjük. Hozzáadjuk a kétféle cukrot, majd folyamatos keverés mellett a búzadarát és a kókuszreszeléket is. Belereszeljük a citromhéjat, és kevergetve sűrű állagú masszává főzzük. Lehúzzuk a tűzről, pár percet állni hagyjuk.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket lágy habbá verjük.

A tojássárgájákat habosra keverjük a puha vajjal. Ezután hőkiegyenlítést végzünk: fokozatosan néhány evőkanálnyi masszát adunk a tojáshoz, és simára keverjük. Ezzel elkerülhetjük, hogy a forró darában összeugorjon a tojás.

A darát összekeverjük a hőkiegyenlített tojásos-vajas keverékkel, majd hozzáadjuk a kockázott ananászt is. Végül óvatosan, spatulával beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.

A tésztát vajjal kikent sütőtálba öntjük, és 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg tűpróbával ellenőrizve már a közepe sem ragad. (A sütési idő függ a tészta vastagságától, nekem 40 percre volt szükségem, 25 perc után a süti tetejét letakartam alufóliával.)

A kész felfújtat porcukorral megszórva, gránátalmamagokkal díszítve tálaljuk. Langyosan a legfinomabb!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Zabos-diós gofri

Zabos-diós gofri

Dióimádók kedvenc gofrija lesz a most következő
Almapürés palacsinta

Almapürés palacsinta

Kenyérre senki nem keni. Na, de palacsintába??
Sajtos-karalábés tócsni

Sajtos-karalábés tócsni

Mi lesz, ha egy hagyományos tócsnitésztához karalábét keverünk? Hát ez!

Napi ajánlatunk

Top videók