Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyors desszert, nem csak nyáron: Sütés nélküli mini málnás csokis falatok

Kis falatnyi desszert, amit viszonylag gyorsan el is lehet készíteni
2017. december 22.

Nehéz sora van a háziasszonynak így az ünnepek táján. Jönnek, mennek a vendégek, készülni kell a Szentestére, aztán ki tudja, még hány családi ebédre, vacsorára, vendégjárásra. Gyakorlott vendéglátóként az ember azért készül a váratlanra is, a spájzban gyorsan előkapható, akár félkész ételek sorakoznak, a mélyhűtő is tele a gyorsan kiolvasztható falatokkal, vagy olyan alapanyagokkal, amelyekből szinte varázsolni lehet. Na én is egy ilyet mondok most, kis falatnyi desszertet, amit viszonylag gyorsan el is lehet készíteni, és tulajdonképpen a legfontosabb lépése a felkészültség. Vagyis, hogy most vásárold meg a hozzávalókat, aztán ha jön a váratlan vendég, vagy épp hulla fáradt vagy és nem jut energia vagy idő a desszertre, akkor hipp-hopp az asztalra tudd varázsolni ezeket a kis falatkákat (vagy egy nagyot).

Mit kell hozzá beszerezned? Pl. tésztakosárkát. Ez lehet ez a pöttöm fajta, amit én vettem, vagy lehet kicsit nagyobb, amit néha itt-ott lehet kapni. Ez a mini, amiből 26 van egy dobozban, mindig van nálam itthon, jól tárolható és édes és sós falatkákra ugyanúgy használható. Persze vehetesz egy nagy tortalapot is, a recept ugyanaz. Aztán: mirelit málnát a mélyhűtőbe. Az is mindig van itthon, a gyerekek imádják a fagyott gyümölcsöt szemezgetni. Ha elfogy, pótolom. Habtejszínt a hűtőbe: hogy mindig hideg legyen, és ha tejszínhabot szeretnék, csak elő kelljen kapnom és már mehet is a robotgépbe. Étcsokit a spájzba: mindig, de mindig van jó minőségű étcsokim. Mindenre jó, leginkább az édességvágy csökkentésére.

Hogy ebből mi lesz? Egy nagyon jó kis finomság, íme a recept:

Hozzávalók

  • 26 db tésztakosárka
  • 20 dkg málna
  • 2 ek cassis (feketeribizli likőr – elhagyható)
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek porcukor
  • mentalevél a díszítéshez

Elkészítés

A cassist imádom, de alkoholos. Ha gyerekek is esznek a falatkákból, ajánlatos a málnával együtt főzni ezt a likőrt, hogy elpárologjon belőle az alkohol, és csak az íze maradjon meg benne. Ehhez a málnát, a porcukrot és a cassist tedd fel főni, és ha már szirupos, zárd el alatta a lángot és botmixerrel pépesítsd. Ha alkoholos verziót szeretnél, a cassist csak akkor add hozzá, mikor már lehúztad a tűzről. Nem muszáj, de én szeretem átpasszírozni, hogy ne legyen benne mag, de te így is hagyhatod. Tedd félre hűlni. Közben a csokoládét is olvaszd fel, akár gőz fölött, akár a mikrohullámű sütőben, majd egy ecsettel kendd ki a tésztakosárkák belsejét. Ezt a lépést ne hagyd ki akkor se, ha egy nagy tortalappal dolgozol, mert ha csak a málnaszósszal kennéd meg a tésztát, akkor elázna. Hagyd megszilárdulni a csokit, ehhez be is teheted a mélyhűtőbe egy pár percre a tésztakosarakat. Közben robotgéppel verd fel a tejszínhabot viszonylag keményre. A málnaszósz felét óvatosan forgasd hozzá, hogy alaposan elkeveredjen, majd töltsd habzsákba (vagy egy zárható zacskóba), és felhasználásig tedd a hűtőbe. Egy kávéskanálnyi málnaszószt kanalazz a maradékból a dermedt csokis tésztakosárba, majd nyomj bele a habból. Ha még mindig jut, a tetejére is pettyenthetsz a szószból, végül 1-1 kis levél mentával díszítsd. Kész is!

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók