Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gyömbérkekszes pohárkrém

Házi gyömbérkeksszel a világnap alkalmából.
2018. July 1.

A gyömbér télen-nyáron kedvencem. A karácsonyi időszakban sütikbe vagy például a kacsasült köretéhez teszem, nyáron hűsítő limonádékhoz, jeges teákhoz és fagyihoz reszelem. Az amerikai gyömbérkeksz napra viszont nyilvánvalóan kekszet illik készíteni, így egy finom, zabos tésztájú, friss gyömbérrel ízesített recept mellett döntöttem. És hogy a nyáriasság is maradéktalanul teljesüljön, a kekszeket összetördeltem, majd egy könnyű pohárdesszertbe rétegeztem.

Hozzávalók

4 adaghoz
  • A kekszhez (10-12 db)
  • 10 dkg fehér búzaliszt
  • 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 5+2 dkg zabpehely
  • 6 dkg cukor
  • késhegynyi sütőpor
  • csipet só
  • 12 dkg vaj
  • 1 tojás
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • A pohárkrémhez
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 20 dkg mascarpone
  • 8 db gyömbéres keksz
  • 15 dkg piros ribizli és áfonya vegyesen

Elkészítés

Először a kekszekkel kezdjük. A kétféle lisztet összekeverjük az 5 dkg zabpehellyel, a cukorral, a sütőporral és a sóval. Belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást és a lereszelt gyömbért. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.

A tésztát 10-12 gombócra osztjuk, tenyerünkben kissé ellapítjuk, majd sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük a kekszeket. A tetejükbe belenyomkodjuk a maradék zabpelyhet.

A tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 14 perc alatt készre sütjük a kekszeket. A sütőlemezen hagyjuk kihűlni.

Mialatt hűl, nekikezdünk a pohárkrém alapjának is.  A tejből, a cukorból és a pudingporból hagyományos módon sűrű vaníliapudingot főzünk. Én hozzá szoktam adni egy vaníliarúd kikapargatott magjait, hogy még intenzívebb vanília íze legyen. 2. Lehúzzuk a tűzről, lefedjük, és megvárjuk, hogy langyosra hűljön. Ezután habverővel belekeverjük a mascarponét. Megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.

Egy desszertes pohár aljába beletördelünk egy gyömbéres kekszet. Krémet kanalazunk rá, megszórjuk megmosott, leszemezett ribizlivel és áfonyaszemekkel. Ezt ismét egy darab összetördelt keksz, majd krém követi. A pohárkrém tetejét gyümölcsökkel díszítjük. Hasonlóan járunk el a többi három adaggal is. Behűtve tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Saslik vele sült burgonyával

Saslik vele sült burgonyával

A nyári grillszezonban akkor sem kell elkeseredni, ha éppen nincs időnk begyújtani a grillt. Ilyenkor kedvencünket, a saslikot sütőben sütöm, krumpliágyon. A burgonya a csípős kolbásztól, tarjától és szalonnától nem szárad ki, ráadásul az íze is nagyon-nagyon finom lesz.
Házi csokipuding

Házi csokipuding

A házi készítésű ételekben az a legjobb, hogy pontosan tudjuk, mi kerül bele.
Padlizsános quesadilla

Padlizsános quesadilla

Egy csomag tortillalap mindig lapul a konyhaszekrényemben. Ha gyors ebédet vagy vacsorát szeretnék készíteni, csak előkapom őket, megtöltöm mindenféle finomsággal, és már tálalhatok is. Most barna rizs, kolbász, padlizsán és curry fűszerkeverék adta a töltelék alapját.

Napi ajánlatunk

Top videók