Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gluténmentes mézeskalács

A karácsony és az adventi készülődés is lehet gluténmentes. Nem kell lemondani az illatozó mézeskalácsról sem.

Hozzávalók

60 darab
  • A sütikhez:
  • 4 evőkanál méz
  • 4 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 nagy tojás
  • 25 dkg gluténmentes süteményliszt (pl. Glutenno Dolce Vita süteményliszt)
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszer (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, kardamom, szegfűbors mozsárban megtörve, kávédarálóban finomra őrölve)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • Az írókához:
  • 1 tojásfehérje
  • kb. 20 dkg porcukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • ½ teáskanál citromlé

Elkészítés

Egy kis lábosban kevergetve összemelegítjük a mézet, a vajat és a cukrot. Langyosra hűtjük.
Ezalatt összekeverjük a süteménylisztet a fűszerrel és a szódabikarbónával.
A fűszeres lisztet a lábosba szórjuk, és először fakanállal keverjük, majd kézzel bucivá gyúrjuk a tésztát.
Folpackba csomagoljuk, legalább 1 órára hűtőbe tesszük (még jobb, ha 1 éjszakát marad).
Ha sütni akarjuk, kivesszük, és miután kicsit felmelegedett, gluténmentes süteményliszttel meghintett nyújtólapon kinyújtjuk, kiszúrjuk.
A sütiket sütőpapíros tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Az írókához a tojásfehérjét a porcukorral és a keményítővel kézi robotgéppel kb. 5 percig keverjük. Hozzáadjuk a citromlevet.
Kis tasakokba töltjük, a tasakok végét gumival elkötjük, és a sarkán 1 mm-es lyukat vágunk. Ezzel rajzolunk mintákat a kihűlt mézes sütikre.

 

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes zserbó

Gluténmentes zserbó

Ötlapos, vékony tésztás változat, ami a gazdag diótöltelék és házi baracklekvár miatt sokáig nem szárad ki.
Gluténmentes vendég a háznál

Gluténmentes vendég a háznál

Fogalmad sincs a gluténmentes diétáról, ám az egyik vendégednek így kell étkeznie? Készülj fel előre, hogy mindkettőtöket megkíméld a kellemetlen helyzetektől, és te lehess a vendéglátók gyöngye!
Gluténmentes vendégvárás: csicserikeksszel

Gluténmentes vendégvárás: csicserikeksszel

Gluténmentes, tejmentes, vegán ropogtatnivaló. Karakteres ízét a melegítő fűszerek, valamint az alapanyagként használt csicseriborsóliszt adja.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsgolyó másképp! Sonkába tekerve, nyársra húzva, padlizsánkrémmel és korianderes joghurttal

A szinte unalomig ismételt húsgolyó új értelmet nyer, ha vékony, ízletes sonkába tekerve sütjük át. A mártogatókkal se spóroljunk, nyáron a friss zöldségek és fűszernövények dömpingje jó alkalmat ad arra, hogy akár kétféle krém is készüljön egyszerre.

Üde, nyárias tésztaétel, melyet a citrom frissítő íze tesz igazán ellenállhatatlanná!

Arra az egyre figyeljetek, hogy elkészítéséhez mindenképp kezeletlen héjú citromot használjatok!