Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Gluténmentes almás palacsinta

Gyerekkori kedvencünk, ezúttal glutén nélkül.
2018. November 19.

Gluténmentes palacsintát sütni nem lehetetlen vállalkozás, sőt! Az azonban biztos, hogy aki először próbál ki egy nem „rendes liszttel” készült receptet, azért fogja látni, hogy tésztája nem a megszokott állagú. Több gluténmentes palacsintát is sütöttem már, mind ide az Ízes Életre, mind a blogomra vagy más magazinokba, és rengeteg visszajelzést kaptam, hogy igen, ez az a téma, amivel foglalkozni kell, hiszen a gluténérzékeny gyerekeknek nagyon hiányzik a palacsinta. Ezúttal a régi, klasszikus reszelt almás palacsintát készítettem el gluténmentes verzióban, íme pár tanács, mielőtt elolvassátok a receptet, hogy a végeredmény tökéletes legyen.

 

Kell a zsiradék! Azt tapasztaltam ennél a tésztánál, hogy a szuper jó minőségű palacsintasütőmben is leragadt, ha legalább minden 2. sütés előtt nem olajoztam ki. Persze vékonyan, de kell egy kis olaj vagy kókuszzsír.

Kis merőkanálnyi adagokban sütöttem ki a palacsintákat, igaz, így tovább tartott, viszont egy lapos, nagyobb felületű lapáttal nagyon könnyű volt megfordítani.

Miután a palacsintasütőbe kanalaztam a masszát, el is egyengettem, hogy a reszelt almából a szélekre is jusson. Ha az alma középen marad, a szélek könnyen túlsülnek.

Süssük lassan! Így szépen átsül, nem kell tartani sem attól, hogy odaég, sem attól, hogy a tészta belseje nyersen marad.

Hozzávalók

4 személyre
  • 4 tojás
  • 5-10 dkg cukor (ha édes feltéttel, porcukorral fogyasztjátok, elegendő kevesebb, de ha édesen szeretitek, esetleg minden feltét, szórás nélkül tálaljátok, nyugodtan növelhető a mennyiség)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 3 közepes méretű alma (kb. 45 dkg)
  • 3 dl tej
  • 20 dkg rizsliszt
  • kb. 2-3 dl szénsavas ásványvíz
  • kevés olaj vagy kókuszzsír a sütéshez

Elkészítés

A tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát, a tejet és a rizslisztet. Összekeverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük az ásványvizet. A hagyományos palacsintánál kissé sűrűbb masszát kell kapnunk. Lefedve 30 percet pihentetjük.

Sütés előtt – amennyiben szükséges – kevés ásványvízzel felhígítjuk a masszát, majd a fent leírt módon, kevés zsiradékon, lassú tűzön kisütjük a palacsintákat.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spenótos-ricottás cannelloni

Spenótos-ricottás cannelloni

Ne csak paradicsomosan készítsd el a cannellonit!
Csokis-mascarponés brownie

Csokis-mascarponés brownie

Ezúttal a brownie mascarpone koronát kapott, hogy még ellenállhatatlanabb legyen.

Napi ajánlatunk

Top videók