Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

„Gefilte Fish”, azaz ünnepi töltött „hal” vegán módra

Nem tartozik a világ legszofisztikáltabb ételei közé: a darált halhús, egy kis fűszerezés, a tetejére pedig mehet egy karika főtt répa – ennyi a mutatvány.
2016. October 29.

A „gefilte fish”, vagyis „töltött hal” nem tartozik a világ legszofisztikáltabb ételei közé: a darált halhús, egy kis fűszerezés, a tetejére pedig mehet egy karika főtt répa – ennyi a mutatvány.

A klasszikus askenázi zsidó fogás – amely a balkáni területeken különösen nagy népszerűségnek örvendett a második világháborúig – manapság Izraelben éli reneszánszát: nagyünnepekkor sokan előételként fogyasztják, mostanság pedig, amikor a „vegán bumm”-nak köszönhetően egyre többen étkeznek állati alapanyagoktól mentesen, rengetegen kísérleteznek, hogy megalkossák a növényi alapanyagokból készülő töltött halat.

Ez a recept ex-anyósom vívmánya, aki mindig terülj-terülj asztalkámmal várta a vendégeket, és mikor megkérdeztem a zseniális kreálmányainak receptjét, igazi lengyel zsidó asszony módjára csak annyit felelt: „Igazán semmiség, szinte semmit sem csináltam, már-már szégyellem magam”.

Ám az isteni ízek arról árulkodtak, hogy nagy műgonddal és tehetséggel komponálta meg a veganizált zsidó nagyünnepi klasszikusokat.

Hozzávalók

2 személyre
  • 1 csésze kesudió
  • 1 csésze csicseriborsó
  • 1 evőkanál bármilyen tengeri alga (ami a halas ízről gondoskodik majd)
  • olívaolaj
  • egy kávéskanál szójaszósz
  • pár csepp balzsamecet
  • 1 citrom
  • 1 szál sárgarépa

  • bors
  • A tálaláshoz remek köret a „hazeret”, pürésített cékla – ennek receptjét jövőhéten részletesen leírom
  • Ízlés szerint zöldfűszerek – szerintem a kapor a legjobb

Elkészítés

1. A sárgarépát vékony szeletekre vágom, és forrásban lévő vízbe szórom, mintegy tíz percre – amíg megpuhulnak, de nem málnak szét. Aztán leszűröm őket, és félrerakom, meglocsolva egy kis citromlével.

2. Az algát beáztatom egy kis melegvízbe, és hagyom, hogy megpuhuljon – addig összedobom a többi hozzávalót.

3. A csicseriborsót és kesudiót, és fél citrom reszelt héját robotgépben sűrű krémmé keverem, sózom, borsozom.

4. Az algáról leöntöm a vizet, meglocsolom a szójaszósszal és olívával, pár csepp ecetet is adok hozzá, majd a robotgépbe zuttyantom, és újra kavarok rajta, míg az alga darabkák szinte észrevétlenné válnak a keverékben.

5. Nedves kézzel pingponglabda méretű golyókat formázok, a tálaló tányérra helyezem őket, majd kissé kilapítom mindet, és egy-egy sárgarépa karikával koronázom meg mindet. Ínyencek megszórhatják némi friss kaporral, de a petrezselyemzöld is istenien áll neki. Beteávon, azaz jó étvágyat – héberül.

Fotó: Salamon Sára

Fotó: Salamon Sára

Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Szerkesztőink kedvencei

Mexikói zöldfűszeres rizs tőkehallal

Mexikói zöldfűszeres rizs tőkehallal

Eredeti néven: arroz verde. Üde, fűszeres, zöld rizs Mexikóból.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!